Έπαιζε σκάκι επί 58 ώρες: Oραματιστής Νιγηριανός Grand Master έκανε ρεκόρ Γκίνες * Θα δώσει το έπαθλο $1 εκατ. για να μάθουν σκάκι παιδιά σε παραγκουπόλεις [videos]

O Tunde Onakoya την ώρα που παίζει σκάκι για να κερδίσει το βραβείο Γκίνες, στην Times Square της Νέας Υόρκης. Photo via X@GUINNESS AWARDS




Κάτω από τα πληθωρικά, ακτινοβόλα φώτα  στην εμβληματική Times Square της Νέας Υόρκης, ο Νιγηριανός σκακιστής Tunde Onakoya κατέρριψε το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο μαραθώνιο σκακιού.

Αφού έπαιξε για 58 συνεχόμενες ώρες, ο Νιγηριανός Grand Master, συνέχιζε να κάθεται μπροστά στη σκακιέρα.

Ο Onakoya ήλπιζε και κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια  για φιλανθρωπικό σκοπό: Θέλει να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά να γνωρίσουν το σκάκι και μάθουν να παίζουν σκάκι.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του από τη νιγηριανή κοινότητα της Νέας Υόρκης  έσπευσαν για να επευφημήσουν τον σκακιστή, συμπεριλαμβανομένου του Νιγηριανού αστέρα των Afrobeats, Davido.

Έπαιζαν μουσική και του έδιναν ενέργεια προμηθεύοντάς τον με κλασικά πιάτα της Νιγηρίας, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου εθνικού ρυζιού jollof.

Στην ίδια τη Νιγηρία, οι συμπατριώτες του στάθηκαν δίπλα στον Onakoya καθώς τον έβλεπαν να κατακτά το ρεκόρ στο Twitch , μια υπηρεσία ροής βίντεο.

Οι υποστηρικτές άφησαν πλήθος μηνύματα στο stream επαινώντας τον Onakoya και αποκαλώντας τον «έμπνευση».

“Σε ευχαριστώ που τόλμησες να ονειρεύεσαι και μας έδειξες τα επίπεδα στα οποία μπορούμε όλοι να φτάσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας! Μπράβο Tunde! Θα πάρω πίσω τη σκακιέρα μου χαχα”, έγραψε ένας σχολιαστής.

“Ο κ. Onakoya είναι ένα σύμβολο αριστείας και ανθεκτικότητας που διακρίνει τους Νιγηριανούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό… Πηγαίνετε, γράψτε ιστορία και γράψτε το όνομά μας με χρυσό”, έγραψε ο Αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Kashim Shettima στο X .
«Το Λάγος σε στηρίζει », είπε στον Onakoya ο κυβερνήτης της πολιτείας του Λάγος Μπαμπαϊντέν Σανβό-Ολου , προσθέτοντας ότι η προσπάθειά του είναι «μια ισχυρή απόδειξη για το πώς το μεγαλείο μπορεί να αναδυθεί από οπουδήποτε».

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, που αναγνωρίστηκε από τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, ήταν 56 ώρες, εννέα λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, το οποίο ανήκει στο  νορβηγικό δίδυμο Hallvard Haug Flatebø και Sjur Ferkingstad το 2018.



Ο Onakoya, 29 ετών, πιστώνει στο σκάκι ότι τον έσωσε από την ακραία φτώχεια που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας στις περίφημες πλωτές φτωχογειτονιές του Λάγος.

Η μη κερδοσκοπική του οργάνωση, Chess in Slums Africa , διδάσκει το παιχνίδι σε παιδιά από φτωχές κοινότητες και τα βοηθά με την εκπαίδευσή τους.

Ο Onakoya είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Gift of Chess, το οποίο εργάζεται για να μεταμορφώσει τις ζωές μέσω του σκακιού και στοχεύει να διανείμει ένα εκατομμύριο σετ σκακιού σε φτωχές κοινότητες μέχρι το 2030.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Απόλυτος κυρίαρχος ο Μαξ Φερστάπεν: Eπικράτησε στον πρώτο αγώνα σπριντ για το 2024, στη Σανγκάη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: