Αδιέξοδο στο Σκοπιανό: Επιστροφή ολοταχώς στις πέντε προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το … δρόμο της επιστροφής στη δέσμη προτάσεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” δείχνει η ελληνική κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο που προκάλεσε η διαρροή της πρότασης του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η κυβέρνηση των Σκοπίων έκαψε την πρότασή της, με την επίσημη διαρροή που έκανε σε σκοπιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μετά από το παιγνίδι που έπαιξαν τα Σκόπια εις βάρος της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να συζητήσει την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ζάεφ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη Σόφια.

Επιπλέον στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση που για πρώτη φορά σημειώνεται αποδοχή από τα Σκόπια για λύση έναντι όλων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και οργή για το παιγνίδι που παίχθηκε από την σκοπιανή κυβέρνηση.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό”: Λύση που δεν θα θίγει την ιστορία, είπε ο Τσίπρας

Οι πέντε προτάσεις του κ. Νίμιτς, που θα πρέπει να επανεξαταστούν από τα δύο μέρη,  είναι οι εξής:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα.

Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.  

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. 

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση”.

Τέσσερα “όχι” και ένα “ίσως” από τους αρχηγούς, δυσκολεύουν τους ελιγμούς Τσίπρα στο Σκοπιανό

Ο Ζάεφ αποδέχεται τον όρο “Ίλιντεν”! Γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό απαντά το Μαξίμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: