Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας, με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην οικονομία να παίρνουν πρώτη θέση.

Προβάλλονται, επίσης, ο εντοπισμός της σορού του Σόλωνα Αποστολίδη στα κατεχόμενα, επιστολή μητέρας που καλεί τις αρχές να της πουν τι απέγινε η κόρη της, η οποία εξαφανίστηκε το 2012 και από τότε δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση, οι προετοιμασίες για την ακολουθία του Επιταφίου, ο θάνατος Ε/κ 80 χρόνων, στο Λονδίνο, την οποία έσπρωξε γνωστός Βρετανός ηθοποιός, οι προειδοποιήσεις των κατοίκων του Κοτσιάτη για το θέμα του σκυβαλότοπου και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Το τέλειο έγκλημα» δημοσιεύει τις αποκαλύψεις του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Πολ Χένρι Αρνί, για τη δολοφονία 70 Ασσιωτών από Τούρκους στρατιώτες κατά την εισβολή του 1974. Γράφει, επίσης, ότι ενόψει του δείπνου της 16ης Απριλίου, ο Μουσταφά Ακιντζί αποφεύγει τις συγκρουσιακές δηλώσεις και η κυβέρνηση περιμένει να δει δείγματα και όχι λόγια. Γράφει, επίσης, ότι με ιδιωτική πτήση φθάνει αύριο στην Κύπρο το Αγιο Φως.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κόλαση επί της Γης για τους οροθετικούς» και γράφει ότι άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση λόγω της δυσκολίας εξευρέσεως εργασίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Γράφει, επίσης, ότι πρόταση στην οποία να δίδεται το δικαίωμα για αξιοποίηση εξωκομματικών προσωπικοτήτων ετοιμάζεται να τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο του ΔΗΚΟ στις 6 Μάϊου. Αναφέρεται, επίσης, στον εντοπισμό της σορού του 65χρονου Ελληνοκύπριου Σολωμού Αποστολίδη στα κατεχόμενα.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επιμένει σε βέτο-«προεδρία» γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε, δέκα μέρες πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να καταγράψει εκ νέου τη λίστα των απαιτήσεών του και το πώς ο ίδιος βλέπει μια λύση στο Κυπριακό. Με φωτογραφίες από το στόλισμα του Επιταφίου και τα μαύρα μέσα στην εκκλησία, ο «Φ» γράφει ότι η Μεγάλη Παρασκευή σηματοδοτεί την κορύφωση του Θείου Δράματος. Γράφει, επίσης, ότι γυναίκα ενήγαγε τη φίλη της μετά το θάνατό της, ζητώντας αποζημιώσεις 40 εκ. αφού αποδείχθηκε ότι είχε πλήρη ευθύνη σε δυστύχημα στο οποίο υπέστη τραυματισμό ως συνοδηγός .

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Γιαγιά, πότε θα έρθει η μαμά μου;» προβάλλει επιστολή της Ευαγγελίας Κακογιάννη από τη Λεμεσό, η οποία αναφέρεται στην εξαφάνιση της κόρης της, Μαρίας, στις 11 Απριλίου 2012, και ζητά να μάθει την αλήθεια για την κόρη της, αφού το παιδί της Μαρίας ακόμη την αναζητά. Αναφέρεται, επίσης, στην επαναλειτουργία των χοιροστασίων στην κοινότητα Ορούντα παρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν. Η «Χ» αναφέρεται στην Ακολουθία του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και καλεί τους πολίτες να παραστούν μαζικά για να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για επιστροφή.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Βαρεθήκαμε τους κινδύνους από το σκουπιδότοπο» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για κλείσιμο του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη ενώ οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποίησαν ότι θα κλείσουν τους δρόμους αν δεν λάβουν διαβεβαιώσεις για μετακίνηση του σκουπιδότοπου. Αναφέρεται επίσης στις αποφυλακίσεις στις Κεντρικές Φυλακές λόγω του Πάσχα. Η CM αναφέρεται επίσης το θάνατο της Ε/κ Ουρανίας Λάμπρου, 80 χρόνων, στο Λονδίνο, την οποία έσπρωξε γνωστός Βρετανός ηθοποιός ο οποίος ήταν μεθυσμένος, με αποτέλεσμα να κτυπήσει το κεφάλι σε μεταλλικό πάσσαλο και δύο μέρες αργότερα να υποκύψει στο μοιραίο.

Ο «Αντίλογος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Γόρδιος δεσμός χωρίς προοπτικές» γράφει ότι γόρδιος δεσμός αποδεικνύεται το μέλλον των συνομιλιών και αρκετές χαμηλές είναι οι προσδοκίες όλων των πλευρών για τις προοπτικές. Προβάλλει επίσης την γενναιόδωρη χειρονομία του Παναγιώτη Μαλλή ο οποίος μεταβίβασε το σπίτι του στη Λύση και ακίνητη περιουσία στον Δήμο της γενέτειράς του για κοινωφελή έργα. Αναφέρεται επίσης και στο τι είπαν και τι έγραψαν για τα 20χρονα του Αντίλογου.

Η Γνώμη κάτω από τον κύριο τίτλο «Προβοκάτσια εναντίον της Αριστεράς» γράφει ότι οι κυβερνώντες εφαρμόζουν το ‘δόγμα του σοκ’ και για το ξεκοκάλισμα του Συνεργατισμού. Γράφει επίσης ότι το ομόλογο των 2,35 δισ. ευρώ εκτοξεύει το δημόσιο χρέος εκ νέου στο 110%. Αλλού αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ζουν στην Κύπρο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κρίσιμος Απρίλης» και εξηγά ότι το Κυπριακό, η οικονομία και ο Συνεργατισμός καθιστούν τον Απρίλιο ως εξαιρετικά κρίσιμο μήνα εξελίξεων. Γράφει επίσης ότι οι Γερμανοί «τρέμουν» για τις επενδύσεις τους στην Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στα 17 μυστικά της σειράς «Ιησούς ο Ναζωραίος.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
06/04/2018 09:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: