Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ληστεία σε υποκατάστημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στη Λεμεσό, οι συνεχιζόμενες έρευνες για τα αίτια θανάτου της 46χρονης Βουλγάρας στην Πάφο, το θέμα της ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών στις Θαλάσσιες Σπηλιές της Πέγειας, οι συναντήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην Αθήνα και η αύξηση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τους κάνουν… πλάκα», αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό, σχολιάζοντας ότι είναι η τρίτη φορά που διαπράχθηκε ληστεία στο ίδιο κατάστημα τους τελευταίους επτά μήνες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία δεν δείχνει να έχει πρόθεση να παρενοχλήσει τις προκαταρκτικές εργασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, γιατί δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα θεωρείτο από τον οποιοδήποτε δικαιολογημένο, αλλά και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Μαρτίου που θα αποφασίσει αν θα γίνει η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις, στο ΚΥΠΕ, του Πρόεδρου της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ, για πιθανή προσπάθεια κουκουλώματος αναφορικά με τις πολλαπλές ιατροδικαστικές έρευνες για το θάνατο της της 46χρονης Βουλγάρας στην Πάφο.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Το αίμα κατέδειξε την προχειρότητα» και γράφει ότι ένα ακόμη στοιχείο, και ειδικότερα η κηλίδα αίματος στα κλουβιά των σκύλων ράτσας ρόντβαϊλερ, πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και τις συνθήκες θανάτου της 46χρονης Πετρούνα Μίλκοβα Νικόλοβα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της ΣΚΤ στη Λεμεσό, σχολιάζοντας πως οι ληστείες έχουν εξελιχθεί σε σύνηθες φαινόμενο για το προσωπικό και τους πελάτες της ΣΚΤ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι βρίσκεται προς ολοκλήρωση των ερευνών της για την τραπεζική κρίση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και θα διερευνήσει φέτος τα ομόλογα της Commerzbank και τα ελληνικά ομόλογα της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και την εξαγορά της Banκa Transylvania από την Τράπεζα Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θησαύρισαν σε μια νύχτα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι γνωστός επιχειρηματίας ανάπτυξης γης αγόρασε για ψίχουλα παραθαλάσσια τεμάχια στις θαλασσινές σπηλιές Πέγειας λόγω του ότι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν, αλλά ξαφνικά βρέθηκαν σε παραθεριστική ζώνη με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η αξία τους σε βάρος όσων πώλησαν τη γη τους. Αναφέρεται επίσης στην ληστεία σε υποκατάστημα της ΣΚΤ στο Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για την τρίτη ληστεία στο ίδιο υποκατάστημα σε διάστημα έξι μηνών. Σε άλλη είδηση ο «Φ» γράφει ότι εγκαταλείπεται λόγω υψηλού κόστους η απόφαση για ανέγερση νέων Κεντρικών Φυλακών έξω από τη Λευκωσία (περιοχή Μαρκί) και γίνονται σχεδιασμοί για την ανέγερση νέων εντός του υφιστάμενου χώρου στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Νέα δεδομένα, αλλά ο στόχος παραμένει η λύση», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, δήλωσε ότι πρέπει «να δούμε τα νέα δεδομένα, τις προκλήσεις και τις πραγματικότητες που δημιουργούνται στην περιοχή, αλλά ο στόχος παραμένει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Αλλού γράφει ότι πολιτική βούληση είναι που θα χρειαστεί για να ανοίξουν τα οδοφράγματα Απλικίου – Λεύκας και Δερύνειας, αφού οι τεχνικές εργασίες που απέμειναν αφορούν μόνο ένα κομμάτι μήκους 1,5 χλμ περίπου εντός της νεκρής ζώνης. Σε άλλη είδηση η “Χ” γράφει ότι με κόκκινες γραμμές πάνε σήμερα στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας η Τράπεζα Κύπρου και η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι ενεργιακοί σχεδιασμοί συνδέονται με την αμερικανική ναυτική παρουσία», γράφει ότι η ενίσχυση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει συνδεθεί με τη ερευνητική γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, η οποία προγραμματίζεται αργότερα εντός του 2018. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε 12 νέα δρομολόγια το αεροδρόμιο Πάφου, αυξάνοντας την ικανότητα μεταφοράς επιβατών κατά 74%. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις συνεχιζόμενες έρευνες για το θάνατο της 46χρονης Βουλγάρας στην Πάφο, σημειώνοντας ότι το αίμα που βρέθηκε στα κλουβιά σκύλων, πιστεύεται ότι ανήκει στην άτυχη γυναίκα.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο “Το μισθολόγιο των τραπεζών τροχοπέδη στην ανάκαμψη”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η οικονομική ανάκαμψη σίγουρα δεν έχει εδραιωθεί για την Κύπρο, παρόλο τους δείκτες που έχουν θετικό πρόσημο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μεσοπρόθεσμα είναι πιθανότερο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίσει να είναι μέλος της, σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence Unit για τις απειλές της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αλλού γράφει ότι η οικονομική κατάσταση της γαλλικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF έχει επιδεινωθεί δραματικά, παρουσιάζοντας ετήσιο έλλειμμα €3 δις και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα €45 δις.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
07/03/2018 07:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: