Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση που έχει προκληθεί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παρεμποδίζουν την πλατφόρμα Saipem 12000 της ΕΝΙ να προχωρήσει στο προαναγγελθέν στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι το κύριο θέμα και κυρίαρχο, σχεδόν σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Αναφορά γίνεται επίσης σε δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού σε Κύπριους δημοσιογράφους στην Αθήνα για θέματα στρατηγικής, τις διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το κομματικό σκηνικό μετά τις Προεδρικές με επίκεντρο την κατάσταση στο ΔΗΚΟ κά

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Τους έκατσε βαριά η ‘σουπιά’» γράφει ότι τουρκικά πλοία κρατούν το Saipem 12000 ακινητοποιημένο στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, παρεμποδίζοντάς το να πλεύσει προς το τεμάχιο 3. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία αποκτά σύντομα το στρατιωτικό της μουσείο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ‘επτά χρόνια φαγούρας’ στο ΔΗΚΟ γράφοντας ότι τόσο διαρκεί η εσωστρέφεια στο κόμμα αυτό.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Stop στη γεώτρηση από τουρκικά πολεμικά» γράφει ότι η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα και επεξηγεί το επεισόδιο με την παρενόχληση της πλατφόρμας Saipem 12000 μέσω δύο σεναρίων. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της οικονομίας μετά τις εκλογές και γράφει για τα κόκκινα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις, την φτώχεια που χτυπά τις αγροτικές περιοχές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παιχνίδια εξουσίας σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ μια βδομάδα μετά την νίκη στις Προεδρικές.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κινήσεις σε τρία επίπεδα» αναφέρεται στο τί θα πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να ξεκλειδώσει τη διαδικασία στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον απεσταλμένο της εφημερίδας και άλλους Κύπριους δημοσιογράφους για την εμβάθυνση της στρατηγικής Ελλάδας – Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει για κατασκευαστικό μπουμ ανά την Κύπρο λόγω των καζίνο, ουρανοξυστών, πύργων, malls κά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αντιπολίτευση χωρίς εκπτώσεις σε αρχές» αναφέρεται σε συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εφημερίδα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα της αντιπολίτευσης μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών. Αλλού αναφέρεται στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ότι 20,000 υποψήφια θύματα ζητούν άσυλο στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει για το χάνι του Ιμπραήμ, ένα κτίριο με συμβολισμό στην καρδιά της Πάφου.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Το Προεδρικό σε ανασύνταξη» γράφει ότι η εμφύλια κρίση και εσωστρέφεια έχει πυροδοτήσει αμφιβολίες στην κοινωνία και την αγορά και προβαίνει σε ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ψήφους. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου ότι είναι νωρίς για να μιλάνε για συνένωση των κομμάτων του κέντρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κτηματολόγιο και τράπεζες ψάχνουν τη χρυσή τομή για τις υποθήκες.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Η ‘Καλυψώ’ εκνεύρισε τον Σουλτάνο» γράφει ότι η Τουρκία με έξι φρεγάτες παρεμποδίζει τη νέα γεώτρηση ενώ αναφέρεται και σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα για την κοινή στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου. Αλλού γράφει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο εντός της νέας εβδομάδας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μακρύ δρόμο μέχρι την κατοχύρωση του χαλουμιού.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία “Sunday Mail” με τίτλο «Η πορεία του γεωτρύπανου σταμάτησε στην ΑΟΖ» αναφέρεται στην παρενόχληση της πλατφόρμας της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία στο τεμάχιο 3 και πως ο ΥΠΕΞ Κασουλίδης έχει ανοιχτή γραμμή με τον Ιταλό ΥΠΕΞ. Αλλού αναφέρει ότι στους 18ους αγώνες δρόμου καμήλων διαγωνίστηκαν καμήλες με ιππείς ρομπότ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου και γράφει για τις ελλείψεις και τις συνθήκες που επικρατούν.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/02/2018 11:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: