Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Tρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Στην έρευνα που διατάχθηκε για τη διαρροή και το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ανώτερης Εισαγγελέως με τους Ρώσους Εισαγγελείς αναφέρεται κατά κύριο λόγο ο ημερήσιος Τύπος της Τρίτης.

Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραχώρηση αποζημιώσεων για κατεχόμενες περιουσίες. Τον Τύπο απασχολεί επίσης η ανακοίνωση των Moody’s για τα ΜΕΔ και η έρευνα για τις γεννήσεις στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η ώρα της δικαίωσης των προσφύγων μετά από 43 χρόνια» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προέβη τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην παραχώρηση αποζημίωσης για απώλεια χρήσης κατεχόμενης περιουσίας. Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρει ότι η γονιμότητα των Κυπρίων το 2016 σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2015 (στο 1.37 από 1.32 το 2015), αλλά απέχει από το 2.10 που χρειάζεται για αναπλήρωση πληθυσμού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προβλέψεις των Moody’s για την οικονομία και το ισχυρό εμπόδιο που αντιμετωπίζει στο ρυθμό ανάπτυξης λόγω ψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ο «Πολίτης» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ποιος θα ελέγξει τη Νομική Υπηρεσία» γράφει ότι η καθυστερημένη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στα όσα αποκαλύφθηκαν για τις περίεργες σχέσεις που διατηρούσε με τη Μόσχα η ανώτερη εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζιδου είναι απογοητευτική. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραχώρηση επιδόματος για απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, ενώ αλλού γράφει ότι ο περιβόητος «‘Ετζεβιτ», τον οποίο καταζητούσε η Αστυνομία από το 2006 με τουλάχιστον 30 εντάλματα, παραδόθηκε στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Υπό έρευνα η Εισαγγελέας» γράφει ότι η δημοσιοποίηση των emails της αρχαιότερης εισαγγελέως της Δημοκρατίας έφερε αναταράξεις και πολλές παρενέργειες ακόμα και στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας στην Κύπρο τοποθέτησε τη χώρα του στο κάδρο των συνεργασιών στα ενεργειακά. Γράφει ακόμα ότι σημαντική αύξηση ύψους 8,87% καταγράφουν τα έσοδα του κράτους το δεκάμηνο φέτος αφού ανήλθαν σε 5,01 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,6 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Σιγήν Ιχθύος για συζητήσεις με το ΕΛΑΜ” γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς ξεκαθάρισε ότι δεν «πρόκειται να συζητήσουμε με το ΕΛΑΜ, ούτε και έχουμε οτιδήποτε κοινό να συζητήσουμε», παρατηρώντας ότι την ίδια στιγμή τα επιτελεία Ν. Αναστασιάδη και Ν. Παπαδόπουλου αρνήθηκαν να διαψεύσουν αν έχουν προσεγγίσει το ΕΛΑΜ για να μην κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές και κατά πόσον τους εκφράζουν οι θέσεις του. Αλλού γράφει ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών είναι χωρίς όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό και ορθολογιστική διαχείριση. Αλλού αναφέρεται στις διαφωνίες των ιατρών με το Υπουργείο Υγείας γιατί απέκρυψε τη μελέτη KPMG.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο ερευνώνται οι ρωσικές σχέσεις εισαγγελέως, γράφει ότι έρευνα θα εξετάσει το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου νομικής λειτουργού και τον τρόπο με τον οποίο αυτά διέρρευσαν. Σε άλλο θέμα προβάλλει πρωτοσέλιδα σχετική φωτογραφία και αναφέρεται στον αρραβώνα του πρίγκηπα Χάρυ της Βρετανίας με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Αλλού γράφει ότι σκωτσέζικο ινστιτούτο θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της παραγωγής του χαλουμιού.

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/11/2017 08:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: