Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος το διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης. Προβάλλεται επίσης το θέμα της πρόθεσης της Κυβέρνησης να εκποιήσει 37 κρατικά φιλέτα.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ρωσική στήριξη στο Κυπριακό», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση στο Κυπριακό να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν πιέσεις. Αλλού γράφει ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Νικόλας Παπαδόπουλος αφού πιστώνει στον Αναστασιάδη θέσεις των Τούρκων και του ασκεί κριτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν έπιασε το ψέμα της Βρετανίδας καλλονής για αποζημίωση από ξενοδοχείο στον Πρωταρά.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Θέτει θέμα παρουσίας σε επόμενη διάσκεψη», γράφει ότι ο Πούτιν «βλέπει» αμεσότερη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ενώ η Κυβέρνηση αναμένει ρωσικές κρούσεις προς ΗΠΑ-Βρετανία για τη σύνθεση της διάσκεψης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας παραμένει υπερμεγέθης και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην ευρωζώνη. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές της Επ. Προσφύγων ζήτησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών να σταματήσουν οι ανακτήσεις τ/κ περιουσιών που κατέχονται παρανόμως, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αφορούν κατοικίες.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Υποστήριξη από Πούτιν», γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε μηνύματα για το Κυπριακό, οικονομικά και διμερή ζητήματα, ενώ υπάρχει ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη από το ταξίδι στη Μόσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βήματα μετά τις εκλογές συμφωνούν Αθήνα – ‘Αγκυρα, σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ένα βήμα πιο κοντά στην αποφυλάκισή της βρίσκεται η Ελένη Σιδερένου, η οποία εκτίει τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε γυναίκα για εμπορία ναρκωτικών.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Υπόσχονται έργα σε γη που βγάζουν στο σφυρί» γράφει ότι η λίστα με τα 37 κρατικά φιλέτα, τα οποία θέλει να εκποιήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το χώρο όπου σχεδιάζεται η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και τον οικισμό Βερεγγάρια στη Λεμεσό, τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε πρόσφατα ότι θα διαθέσει για υποδομές του ΤΕΠΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι αναγνωριστικές παρατάξεις στην Κύπρο δεν επηρεάζει μόνα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις οδηγούν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης σε πορεία αποσύνθεσης.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στο κύριο θέμα της γράφει «Κοινό σχέδιο δράση υπογράφηκε με την Ρωσία» και αναφέρει ότι οι ισχυροί θεσμοί μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης το Προέδρου στη Μόσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΚΟΤ θα παρουσιάσει το χαλούμι στο Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι οι τουρίστες σκοντάφτουν πάνω σε σκύλους σε άθλια κατάσταση.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στον κύριο τίτλο της γράφει «Στήριξη από τη Ρωσία και σημαντικές συμφωνίες» και αναφέρει ότι κοινό πρόγραμμα δράση υπέγραψαν Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Αλλού γράφει ότι η είδηση ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση κρατικής γης σε ιδιώτες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τα κίνητρα των κυβερνώντων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προσχέδιο νομοσχεδίου έχει ετοιμάσει το Κίνημα Κατά των εκποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/10/2017 08:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: