Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα πρωτοσέλιδα θέματα του σημερινού Τύπου με το Κυπριακό και την έξοδο για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου να δεσπόζουν. Προβάλλεται επίσης η αποφυλάκιση του Βενιζέλου Ζαννέττου, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας και η μη ανανέωση της σύμβασης για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στη Λεμεσό για διαγνωστική εξέταση MRI.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αυξάνονται και πληθύνονται χρόνο με το χρόνο οι φοιτητές» και γράφει ότι από 8.307 που ήταν οι Κύπριοι φοιτητές και 1.675 οι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο την ακαδημαϊκή χρονιά 1996-1997, είκοσι χρόνια μετά οι Κύπριοι έφθασαν τους 23.353 και οι ξένοι τους 21.093. Γράφει επίσης ότι η ΕΝΙ άρχισε προγραμματισμό για άλλες δύο γεωτρήσεις, περιμένοντας πρώτα να δει τα αποτελέσματα από το τρυπάνι στο τεμάχιο 11. Επίσης αναφέρει ότι αστεροειδής στο μέγεθος ενός σπιτιού, θα περάσει τον Οκτώβρη ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη αλλά η Γη δεν θα κτυπηθεί.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Δουλεύουν σχέδιο για τους Μαρωνίτες» γράφει ότι το καθεστώς των κατεχομένων δείχνει να βάζει μπρος το σχέδιο για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους ενώ το θέμα της Αμμοχώστου εγκαταλείπεται για την ώρα. Αλλού αναφέρει ότι συντηρείται η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βορείου Κορέας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στη Λεμεσό για διαγνωστική εξέταση MRI.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Δαμόκλειος σπάθη το πρόστιμο» και αναφέρει ότι κλειστό θεωρείται για την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων το θέμα για την επίτευξη νέας συμπληρωματικής συμφωνίας με την εταιρεία Helector για τη συνέχιση της διαχείρισης της μονάδας τα εναπομείναντα χρόνια με καλύτερους οικονομικούς όρους. Προβάλλει επίσης τη δημιουργία τζαμί δίπλα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στη Ζώδια ενώ στη Μόρφου η εκκλησία του Αγίου Μάμα έχει γίνει μουσείο και πρέπει ο επισκέπτης να πληρώσει για να την επισκεφθεί. Γράφει επίσης ότι σοκάρουν τα στοιχεία για παιδική πορνογραφία στην Κύπρο ενώ καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών για διαρροή γυμνών φωτογραφιών.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Στην εντατική η Καρδιολογική Κλινική Πάφου» γράφει ότι οκτώ μήνες μετά την υποβολή συγκεκριμένων αιτημάτων, κανένα δεν έχει υλοποιηθεί. Γράφει επίσης ότι ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για υποβολή προσφορών για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι με αξιοπρέπεια αντιμετώπισε την άδικη τιμωρία ο Βενιζέλος Ζαννέττος, ο οποίος χθες αποφυλακίστηκε. Δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί για το θέμα της υπόθεσης της Δρομολαξιάς την κατάλληλη στιγμή για να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Η Αστυνομία ετοιμάζεται για μαζική κινητοποίηση» γράφει ότι η αστυνομία θα είναι επί ποδός αυτές τις μέρες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιών καλούνται να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Αλλού αναφέρει ότι το Brexit δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις Βρετανικές Βάσεις για ανάπτυξη στις εν λόγω περιοχές. Γράφει επίσης ότι ένας Γερμανός στο Μόναχο πηγαίνει στην εργασία του κολυμπώντας, αφού δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει την αυξημένη τροχαία κίνηση καθημερινά.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Ανανέωση για Λευκωσία» γράφει ότι με την έξοδο των κατοίκων της για τις καλοκαιρινές διακοπές κάθε Αύγουστο, διερωτάται κανείς αν θα πρέπει η πρωτεύουσα να κάνει κάτι περισσότερο ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να μην καταντά πόλη φάντασμα κάθε Αύγουστο. Αναφέρεται επίσης και σε δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος κάλεσε τους Ε/κ να βάλουν σε τάξη τα περιουσιακά τους θέματα στην Αμμόχωστο. Αναφέρεται επίσης και στην αύξηση της εγκληματικότητας στην κατεχόμενη Κερύνεια.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Ιδού το λάβαρο του Αναστασιάδη και του Μαλά» προβάλλει κείμενο το οποίο – όπως αναφέρει – διαφέρει από αυτό που ο Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε είχε δώσει στις δύο πλευρές και το οποίο ο ΟΗΕ και η τουρκική πλευρά αποδέχονται και αυτό θεωρούν επιτυχία οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται σε «απαράδεκτη», όπως γράφει, συμπεριφορά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη έναντι του διπλωμάτη Αντώνη Μανδρίτη. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», με τίτλο «Σενάριο με τη Δεξιά εκτός εξουσίας», γράφει ότι κινήσεις ναυαγού που αναζητεί σανίδα σωτηρίας καταγράφονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην «τραβά», προσθέτοντας ότι επιχειρούν να κλείσουν ‘’άρον άρον όλα τα ανοικτά ζητήματα όσον είναι ακόμα στην εξουσία». Γράφει αλλού ότι δικαιώνεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία αφού θα αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Αλλού καλωσορίζει την αποφυλάκιση του Βενιζέλου Ζαννέττου.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/08/2017 08:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: