Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι προεκλογικές διεργασίες, το Κυπριακό και το ζήτημα των τ/κ περιουσιών είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά, η διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στη Βαρκελώνη, το θέμα των πολιτογραφήσεων και οι επικίνδυνες οικοδομές.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρόβα Προεδρικών» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση, στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος και γράφει ότι με τη λήξη των θερινών διακοπών μπαίνει σιγά-σιγά σε προεκλογικούς ρυθμούς και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού έστω και αν ακόμα δεν εξήγγειλε υποψηφιότητα, αυτή θεωρείται δεδομένη. Ακόμη, παραθέτει την παρέμβαση του Σωκράτη Χάσικου για τις καταγγελίες Φαίδωνος, ο οποίος έκανε λόγο για λαϊκίστικη και ισοπεδωτική προσέγγιση του Δημάρχου στο θέμα των τ/κ περιουσιών. Επίσης, γράφει για σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ στις ΗΠΑ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Λύση 2 κρατών εντός Ευρώπης» και γράφει ότι το σενάριο συζητήθηκε άτυπα ακόμα και στο Κραν Μοντάνα ενώ νύξεις για το θέμα έκανε και κάνει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επίσης, γράφει ότι τα χωριά της Τηλλυρίας είναι ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ ο τουρισμός ανεβαίνει αισθητά. Επίσης γράφει ότι το σκάνδαλο ε τις τ/κ περιουσίες έχει εθνικές διαστάσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Στο ψυγείο μέχρι το αέριο» και γράφει στο πρώτο του θέμα ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα θα αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με Κουρδικό και γερμανικές εκλογές και μετά ενδεχομένως να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι το Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο εισέρχεται σε νέα φάση, προσδίδοντας ζωντάνια σε όλο το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ακόμη γράφει για προβλέψεις-μαμούθ των κυπριακών τραπεζών, ύψους 20 δισ. ευρώ σε έξι χρόνια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ξεσηκωμός στην Ευρώπη κατά του τρόμου» γράφει ότι όλη η Ισπανία και η Ευρώπη είναι στους δρόμους για τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς φωνάζοντας «Δεν φοβάμαι» ενώ ο κόσμος αποτίει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ακόμη, γράφει ότι αποτελούν απειλή οι επικίνδυνες οικοδομές ενώ οι αρμόδιες Αρχές γνωρίζουν τα προβλήματα.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Βελούδινο διαζύγιο βλέπει πια η Άγκυρα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι μόνο σε περίπτωση που ο παράγοντας του φυσικού αερίου ή απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο προσκήνιο, μπορεί να θεωρηθεί εφικτή από την Τουρκία η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Ακόμη, γράφει για πρόβες στην ΕΕ για την εποχή «Μερκρόν», κάνοντας λογοπαίγνιο με τα ονόματα των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας. Επίσης, παραθέτει συνέντευξή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος λέει ότι θα διατηρηθούν τα κίνητρα για πολιτογραφήσεις, δεν αποκλείει όμως να τεθεί όριο.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Στροφή στον αγώνα» παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος λέει ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στη βάση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Επίσης, γράφει για ανησυχία της Λευκωσίας για την έκθεση του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε. Επίσης αναφέρεται στις εκστρατείες της Αστυνομίας για να μπει φρένο στις οδικές παραβιάσεις.

«Πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας «Σημερινής», που γράφει ότι το θέμα με τις τ/κ περιουσίες έχει τεράστιες προεκτάσεις που αγγίζουν όχι μόνο λειτουργούς της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και συγγενείς τους, αλλά και κρατικούς αξιωματούχους της νυν και προηγούμενων Κυβερνήσεων. Ακόμη γράφει ότι με το ακουστικό στο χέρι βρίσκεται το Προεδρικό, αναμένοντας χαρμόσυνα νέα από τους αξιωματούχους της Total για το οικόπεδο 11 της ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν προσέγγισε τον Γαλλο-Ιταλό πληροφοριοδότη Ερβέ Φαλτσιανί για τα ονόματα Κύπριων φοροφυγάδων.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” έχει τίτλο «Πρώην Υπουργοί επιστρέφουν τα πυρά στον Δήμαρχο» και γράφει ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατηγόρησε χθες τον Δήμαρχο Πάφου ότι αναζητεί τη δημοσιότητα, ενώ κριτική σε χαμηλότερους τόνος άσκησε και η πρώην ΥΠΕΣ Ελένη Μαύρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναστήθηκε η παραγωγή κρασιού στον Φαρμακά, λόγω των προσπαθειών του Δανιήλ Αναστάση. Επίσης γράφει ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε έργο της NASA.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/08/2017 11:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: