Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο καθώς και η επίρριψη ευθυνών στο Κυπριακό, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει από την Κομισιόν το πάγωμα των κονδυλίων προς την Τουρκία και το ξέσπασμα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη για τις καθυστερήσεις στο ΓεΣΥ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Το παρασκήνιο των προεκλογικών διαδικασιών”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η στρατηγική του Γιώργου Λιλλήκα και ο ρόλος του ΑΚΕΛ είναι τα συστατικά που θα καθορίσουν το παιγνίδι της προεκλογικής περιόδου, ενώ η δυναμική του Νικόλα Παπαδόπουλου στους Συναγερμικούς έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης έριξε τη μπάλα σε όσους κωλυσιεργούν για το ΓεΣΥ. Σε άλλο της θέμα, η “Α” φιλοξενεί ανοικτή επιστολή του Φρίξου Κουλέρμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία του εκφράζει την αγωνία του για τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων και καλώντας τον να σώσει τη χώρα από τους κινδύνους που τον απειλούν.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Πάγωμα ενταξιακών κονδυλίων”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν το πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών και της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία φθάνει τα 634 εκ ευρώ για το 2017 αν ο Ερντογάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη της πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελεύθερη θα είναι η αγορά ηλεκτρισμού το 2019.

Ο “Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ψυχρός πόλεμος ενόψει” γράφει ότι Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς αυξάνουν την πίεση στη Λευκωσία με προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο ενώ άρχισε και το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις φωτιές που άναψαν στην υπόθεση του εΕΣΥ με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι το “παναΰριν ετέλειωσε” και “όποιος δεν θέλει το ΓεΣΥ να το πει στον κόσμο”, αλλά και την απάντηση της ΠΑΣΥΚΙ. Αλλού, γράφει για μαζικές προαγωγές αξιωματικών στον στρατό αφού θα γίνουν πρώτα οι αποστρατείες στελεχών που συμπλήρωσαν τα όρια ηλικίας.

“Μυστικό σχέδιο ανατροπής του ΓεΣΥ” είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της “Χαραυγής” , η οποία γράφει ότι μυστικό σχέδιο δράσης με στόχο την ανατροπή του ΓΕΣΥ ετοίμασαν επικοινωνιολόγοι που επιστράτευσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ διοργάνωσαν χθες βράδυ στην οδό Λήδρας αντιπυρηνική εκδήλωση δημιουργώντας ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσέρνομπιλ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι 350 έργα των ΑΠΕ έμειναν στάσιμα για 5 χρόνια λόγω καθυστερήσεων από τη ΡΑΕΚ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μαινόμενος Υπουργός βρόντηξε για τις καθυστερήσεις στο ΓεΣΥ”, γράφει πως ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε πως αυτοί που δακτυλοδείχνουν το κράτος για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αυτοί που ευθύνονται για την καθυστέρηση. Αλλού, γράφει ότι ένας Αγγλοκύπριος, ελληνοκυπριακής καταγωγής, συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις φιλικές με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Σε άλλο της θέμα γράφει για την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησαν χθες στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, Ε/κ και Τ/κ, σε εκδήλωσε ενάντια στα πυρηνικά.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/04/2017 08:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: