Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις σε σχέση με τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές και τις υποψηφιότητες από τον ενδιάμεσο χώρο, το ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, η ανανέωση συμβολαίων στους τρεις συμβούλους της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και η μόλυνση νερού στα Πολεμίδια, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ο καθένας το δρόμο του” γράφει στο κύριο της θέμα ότι διασπασμένος πάει στις εκλογές ο ενδιάμεσος χώρος καθώς Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος προχωρούν ο καθένας με τη δική του υποψηφιότητα. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αν δεν είναι βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αυξηθούν οι φόροι. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει το χώρο που βρίσκεται ο τάφος του προφήτη Ομέρ στον Αγιο Επίκτητο, σε χώρο ιερού προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πρώτες κινήσεις στη σκακιέρα του ενδιάμεσου χώρου”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι άρχισαν οι ζυμώσεις για επιλογή κοινού υποψηφίου στις προεδρικές με ορόσημο των διεργασιών να είναι τα εκλογικά συνέδρια της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύη. Αλλού, γράφει ότι ευρωπαϊκή στήριξη σε διπλό ταμπλό, από Γιούνκερ κια Ταγιάνι, περιμένει η Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει για αισιοδοξία για το μέλλον της ΑΟΖ καθώς η συνεργασία ENI-TOTAL αποτελεί ό,τι καλύτερο για το οικόπεδο 11.

Ο “Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Οι κολοσσοί βλέπουν θησαυρό”, γράφει στο κύριο του θέμα για το ενδιαφέρον των εταιρειών κολοσσών για την κυπριακή ΑΟΖ με την TOTAL, την ΕΝΙ, και τη νορβηγική PGS να παίρνουν στρατηγικές θέσεις για τα κοιτάσματα και να προχωρούν. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι οι Κεντρικές Φυλακές “σφύριξαν” στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εγγραφή κόμματος από τον κατάδικο Ανδρέα Ονουφρίου. Αλλού, γράφει για πόρισμα καταπέλτη κατά της Αστυνομίας από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για χειρισμό υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Σύμβουλοι για άνευ εργασίας Μονάδα” γράφει πως το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην ανανέωση των συμβολαίων για τους τρεις συμβούλους στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, η οποία είναι άνευ εργασίας. Αλλού, γράφει ότι γυναίκες από όλη την Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ πραγματοποίησαν χθες μεγαλειώδη εκδήλωση με χωριστές πορείες που ενώθηκαν στο Λήδρα Πάλας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι είναι προβληματικό το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η μόλυνση στα Πολεμίδια πρέπει να είναι εκτός ορίων”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι το νερό στα Πολεμίδια στη Λεμεσό έχει ρυπανθεί από χημικά απόβλητα από το κοντινό χώρο υγειονομικής ταφής στο Βατί. Αλλού, φιλοξενεί τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία είναι το πρόσχημα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο της θέμα γράφει για την κατάρρευση χθες ενός τεράστιου και μεγάλης ομορφιάς βράχου σε σχήμα καμάρας στη θάλασσα της Μάλτας, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αποκαρδιωτική.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/03/2017 07:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: