Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έναρξης της συζήτησης και των αντιπαραθέσεων των κομμάτων με φόντο τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, οι θέσεις της Τουρκίας στον τομέα της Ασφάλειας όπως κατατέθηκαν σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν και οι προγραμματιζόμενες απεργίες στον τομέα της υγείας από τους νοσηλευτές, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

H «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Πρόβες εκλογών», γράφει ότι σε ρυθμούς προεδρικών κινείται η αντιπολίτευση, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ θα μείνει στοχο-προσηλωμένος στην εθνική αποστολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τεράστια επιχείρηση η οποία κράτησε πολλές ώρες και η οποία θύμιζε κινηματογραφική πολεμική ταινία, στήθηκε χθες στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, στην προσπάθεια να εξουδετερωθεί μια βόμβα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλού αναφέρεται σε “επετειακό καυγά για το …κούρεμα”, με τους Οικολόγους να επιτίθενται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Προεδρολογία με φόντο το Κυπριακό», γράφει ότι παρότι βρισκόμαστε έναν ολόκληρο χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, το κάδρο της εκλογικής αναμέτρησης άρχισε να γεμίζει από τώρα, με φόντο το Κυπριακό και τις εξελίξεις στις συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται στις αλλαγές στη Μέση Εκπαίδευση μετά το «ναι» της Βουλής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον τουρισμό και στο «τί ξημερώνει» για τον τομέα μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ζητούν `τρύπια` Ασφάλεια», γράφει ότι με θέσεις που παραπέμπουν στην εσαεί παρουσία της στην Κύπρο παρουσιάζεται η Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας, με βάση τις τουρκικές απαιτήσεις όπως κατατέθηκαν σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι έβαλαν μπρος τις μηχανές και ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ, η οποία έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της, δίνοντας ωστόσο 20 μέρες διορία στην Κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση του για την επιστημονική αναγνώριση του κλάδου. Αλλού γράφει ότι ο τουρισμός συνεισφέρει με €3,5 δισ. στην οικονομία, που αντιστοιχεί στο 19,3% του ΑΕΠ.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Θέση μάχης παίρνουν οι νοσηλευτές», γράφει ότι ο νοσηλευτικός κόσμος ετοιμάζει τα όπλα του, αφού η ΠΑΣΥΝΟ προχωρεί με ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, ηχηρό προμήνυμα για νέα δυναμικά μέτρα στο ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Αλλού γράφει ότι για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θα συνεχίσουν να αγωνίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παιδείας εκτιμούν πως πλέον βαδίζουν στο δρόμο μιας εξετασιοκεντρικής εκπαίδευσης με κύριο χαρακτηριστικό τη βαθμοθηρία, τον ανταγωνισμό, το επιπρόσθετο άγχος και την αύξηση της παραπαιδείας. Αλλού γράφει ότι κάποιοι άρχισαν ήδη την προεκλογική.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/02/2017 07:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: