Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για υποστήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, κυριαρχούν στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η παρουσίαση στο δικαστήριο της καταζητούμενης μέχρι πρόσφατα Εφης Ηροδότου, το μπλόκο στο Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία κ.ά.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Λύση και εγγυήσεις δεν πάνε μαζί – Είναι αναχρονισμός” και γράφει ότι σαφέστατο μήνυμα έστειλε προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ότι η λύση πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αλλού προβάλλει την κοινή ανακοίνωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία εκφράζουν την ισχυρή δέσμευσή τους για την υποστήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι πολιτογραφήσεις έφεραν στο κράτος κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

“Η Σημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Το ψάχνει ο Eϊντε για ασφάλεια και εγγυήσεις” γράφει ότι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεις και απέκλεισε την παρουσία του ΣΑ στη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΚΣΣΕ ότι η συνθήκη εγγυήσεων είναι αναχρονιστική. Αλλού γράφει για τη νέα ποινική υπόθεση για την Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Brexit και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχασε την έφεση και θα περάσει από τη Βουλή.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Καταλυτικός ο ρόλος του Σ.Α.” και γράφει ότι ο Εσπεν Μπαρθ `Εϊντε μέσα από τις τοποθετήσεις του, παραδέχθηκε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σώμα. Αλλού αναφέρει ότι δεν παραδέχεται ενοχή η Εφη Ηροδότου σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα στις 27 Δεκεμβρίου 2007 και η δίκη θα αρχίσει στις 8 Φεβρουαρίου. Γράφει επίσης ότι πρώην υπάλληλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στα νησιά Channel, σύμφωνα με ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και υπάρχουν εύλογες υποψίες για την καταβολή μιζών από εργολάβους σε πρώην αξιωματούχους του ΣΑΛ.

Η “Χαραυγή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Ξεχείλισε το ποτήρι για τα νοσοκομεία” γράφει ότι οι επαγγελματίες υγείας παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα πετύχουν τη διάσωση του κρατικού τομέα της Υγείας. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης τύπου Γενεύης εάν δεν έχει προετοιμαστεί καλά το έδαφος. Γράφει επίσης για το θέμα του αυτισμού και την απόγνωση γονέων παιδιών με αυτισμό για το τι θα γίνουν τα παιδιά τους.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Αποφασιστική στιγμή για το Κυπριακό” και αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της ΚΣΣΕ όπου προειδοποίησε για το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόνο με την έγκριση του Κοινοβουλίου θα μπορεί να προχωρήσει η ενεργοποίηση της διαδικασίας για το Brexit, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία. Αλλού αναφέρει ότι οι καταστηματάρχες στα κατεχόμενα προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την πτώση της τουρκικής λίρας.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία ΧριστοφήΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/01/2017 08:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: