Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι προετοιμασίες ενόψεις της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου, η παραίτηση του Διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, η μετάβαση Ελληνοκύπριων εκπαιδευτικών σε σχολεία στα κατεχόμενα, η συζήτηση ξανά του θέματος της τιμής των καυσίμων στη Βουλή, οι κρατικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυβερνητικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και τα ποσοστά βροχόπτωσης κατά τον μήνα Δεκέμβριο είναι μερικά από τα θέματα τα οποία απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο της Πέμπτης.

Η “Αλήθεια” που κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ξανά στη Βουλή πονοκέφαλος για τα καύσιμα” γράφει ότι ένα χρόνο μετά την έντονη συζήτηση για τη νέα φόρμουλα που αφορά την τιμή των καυσίμων, ακόμη υπάρχουν αδιευκρίνιστα ζητήματα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, Άγγελο Βότση το Υπουργείο Εμπορίου θα κληθεί στην πρώτη μετά τις εορτές συνεδρία της Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι αποχώρησε από τη θέση του Διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ο Κρις Παύλου ο οποίος διαφώνησε με την Αρχή Εξυγίανσης για τη στρατηγική που ακολουθείται όσον αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Τέλος γράφει ότι κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερη θα είναι φέτος η παραμονή Πρωτοχρονιάς, καθώς ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί την 31η Δεκεμβρίου.

Με τίτλο “Κίνδυνος ναυαγίου πριν ξεκινήσει η Γενεύη” η “Σημερινή” γράφει στο κύριό της θέμα ότι ολοένα και πιο έντονη αλλά και περισσότερο επικίνδυνη γίνεται η συζήτηση για τη σύνθεση της Διάσκεψης της Γενεύης μετά τις προκλητικές δηλώσεις από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι παρούσα. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι ο Ουίλμπουρ Ρος έκανε λόγο για θεόσταλτη ευκαιρία για Κύπριους επενδυτές, μιλώντας για το Brexit. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης δήλωσε πως τα έργα της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Στη Γενεύη με κενά αέρος” γράφει ότι διαφωνίες υπάρχουν σε όλα τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τη διαπραγματευτική ομάδα στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, για να αξιολογηθεί η διαδικασία ενόψει Γενεύης. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων οι οποίοι παρά την έκπτωση που παραχωρήθηκε για την αποπληρωμή του φόρου ακινήτων δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους. Αλλού, ο “Φ” γράφει ότι ο Δεκέμβριος ξεπέρασε κάθε προσδοκία από πλευράς βροχόπτωσης καλύπτοντας κενά προηγούμενων μηνών.

Υπό τον τίτλο “Κτυπά το ρολόι `ώρα για ομοσπονδία`”, η “Χαραυγή” γράφει στο κύριό της θέμα ότι ομάδα Ε/κ εκπαιδευτικών επισκέφθηκε χθες σχολεία στα κατεχόμενα με τον Διευθυντή του τ/κ σχολείου, Χασάν Ερέν, να εκφράζει την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μια μόνιμη λύση ενώ οι Ε/κ εκπαιδευτικοί χάρισαν στους Τ/κ συναδέλφους τους ένα ξύλινο ρολόι που αντί για δείκτες είχε μικρό κλάδο ελαίας κι έγραφε “Ώρα για ομοσπονδία”. Αλλού γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε μερικώς αποδεκτή την αίτηση Ευθύμιου Μπουλούτα για να του επιτραπεί η προσκόμιση μαρτυρίας σε σχέση με την προσφυγή του κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή προστίμου στον ίδιο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ. Τέλος γράφει ότι περισσότερα από 673 χιλιάδες ευρώ δαπάνησε το κράτος το 2015 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυβερνητικών υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο “Εντατικοποιείται η προετοιμασία για τις συνομιλίες της Γενεύης” γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι προσπάθειες έχουν ενταθεί ενόψει της Γενεύης, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα βοηθήσουν στο να παραχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης άναψε ένα κερί στην πρεσβεία του Ισραήλ, στη Λευκωσία για την εβραϊκή εορτή του “Χάνουκα”, σε εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκε η κυπριακή αποστολή που συνέδραμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες υπογραφές έχουν ήδη μαζευτεί με το αίτημα ονοματοδοσίας δρόμου, στην Κύπρο, στη μνήμη του κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Τζόρτζ Μάικλ, που απεβίωσε ανήμερα των Χριστουγέννων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: