Φόρμουλα της Λευκωσίας: Ο Αναστασιάδης δίνει την εκ περιτροπής προεδρία για τη Μόρφου;




Φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών. Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την ε/κ πρόταση, εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν. Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ε/κ συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή. Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα (επιπλέον).

Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την πενταμερή διάσκεψη, που με βάση τη συμφωνία του δείπνου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στην Ελβετία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κεφάλαιο Μόρφου θα συζητηθεί με τη μορφή πάρε-δώσε με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως σημειώνεται συναφώς, στην ε/κ πλευρά θέλουν να παίξουν με το χαρτί της εκ περιτροπής μέχρι και την υστάτη. Υπενθυμίζεται πως και στη δεύτερη φάση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε μια φόρμουλά με Μόρφου και εκ περιτροπής προεδρία σε μέλος της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, πλην όμως οι Τ/κ δεν αποδέχθηκαν να τη συζητήσουν.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει επαφές σήμερα στην Άγκυρα. Θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κι άλλους αξιωματούχους στην Άγκυρα με βασικό θέμα αυτό της Ασφάλειας, το οποίο συζήτησε και στην Αθήνα. Ο κ. Άιντα θα επιστρέψει απόψε στη Λευκωσία για να συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες στις συνομιλίες, που αρχίζουν από σήμερα σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: