Ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι «καταδικασμένος» να τολμήσει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις… Τώρα, όχι αύριο: Μπορεί και δεν θέλει; Ή θέλει και δεν μπορεί;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας κ. Peter Pellegrini. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της AΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Ο γνωστός Ελλαδίτης επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης έγραψε  ιστορία στα κυπριακά πολιτικά πράγματα αναδεικνύοντας στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τρείς  πολιτικούς. Τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Νίκο Αναστασιάδη…

Όλοι αναγνωρίζουν την αξία του και λάμβαναν υπόψη τα μηνύματά του.  Το πιο δύσκολο coaching ίσως να ήταν του Νίκου Αναστασιάδη, λόγω  της ισχυρής προσωπικότητάς του που δεν μπαίνει σε … καλούπι.

Σε μια συνέντευξη πού έδωσε στον «Φ»,  μετά την πρώτη προεδρική εκλογική επιτυχία του κ. Αναστασιάδη, έστειλε πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που καλό θα ήταν θα εντρυφήσουν  σε αυτά και σήμερα, γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία . Στάθηκε στο ισχυρό προσωπικό προφίλ και στην ανθεκτικότητα του Νίκου Αναστασιάδη.

  • Η ανθεκτικότητα προφανώς και είναι ισχυρό στοιχείο, απαιτούμενο για ένα πολιτικό που θέλει να έχει διάρκεια και να παράγει έργο από το πόστο στο οποίο αναδεικνύεται.

Ο  Γ. Λούλης , πολύ σοφά, σε εκείνη την κουβέντα μας,  υπέδειξε με νόημα τι πρέπει να προσέχουν οι πολιτικοί ηγέτες : «Οφείλουν οι ηγέτες πέραν από την αξιοποίηση ικανών συνεργατών, να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και να τις διορθώνουν. Μόνο οι ηγέτες που διαθέτουν αυτοπεποίθηση τολμούν  να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και να τις διορθώνουν. (…)Πέραν από το δυναμισμό οι επιτυχημένοι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν ρεαλισμό και ευελιξία. (…) Η μεγάλη πρόκληση είναι η σύνθεση στην πράξη των παραπάνων δυνάμεων».

Η δημοσκόπηση της Pulse Market Research, που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση του «Φ», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ένα ηχηρό, όπως και άλλες έρευνες που προηγήθηκαν, με βασικό αποδέχτη τον ίδιο τον Πρόεδρο: ότι είναι «καταδικασμένος» να τολμήσει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Τώρα.  Όχι αύριο.

Λόγω των δικών του χειρισμών, χάνει αργά αλλά σταθερά το ισχυρό του «όπλο» που ήταν η δημοτικότητά του. Από την προεδρική καρέκλα, όμως, κρίνεται όχι γιατί είναι καλό παιδί, όχι γιατί είναι μετριοπαθής, όχι γιατί είναι χαμηλών τόνων. Κρίνεται πρωτίστως για την αποτελεσματικότητά του.  Κρίνεται για την αποφασιστικότητά του. Και εδώ φαίνεται να εντοπίζεται πρόβλημα.

Η διατήρηση των εξαιρετικά ψηλών ποσοστών θετικής γνώμης για το πρόσωπό του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως ένα αθλητής που ανεβαίνει στην  κορυφή, ιδρώνει καθημερινά τη φανέλα για να κρατηθεί στην κορυφή , έτσι και ο Πρόεδρος είναι «καταδικασμένος» να βρίσκει λύσεις  και στα δύσκολα και στα εύκολα προκειμένου να μπορεί να έχει και συνέχεια αλλά και αποτελέσματα.

  • Σε αυτή τη φάση όπως και στο υπόλοιπο της προεδρικής του θητείας κρίνεται και θα κρίνεται από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και όχι από την εικόνα στην οποία πολλά επένδυσε και από την ουκ ολίγα «εισέπραξε» , αφού ουσιαστικά αυτή τού έδωσε το «κλειδί» για την προεδρία.

Η συνέχειά του στο πολιτικό ρινγκ δεν εξαρτάται από την εικόνα αλλά από το έργο που θα παράξει. Δεν έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης για να ανησυχήσει ότι θα «πέσει» η κυβέρνηση.  Έχουμε προεδρικό σύστημα, εξού και ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να «συγκροτεί» συνεργασίες, να προβαίνει σε συμβιβασμούς για να κυλά με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα, η διακυβέρνησή του.

Υπέρ του Προέδρου Χριστοδουλίδη, λειτουργεί σε αυτή τη συγκυρία το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν είναι ικανοποιημένη από την άσκηση της αντιπολίτευσης από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ουσιαστικά παίζει μόνος του στο γήπεδο αλλά βάζει αυτογκόλ…  χωρίς να δείχνει διάθεση να γυρίσει το παιγνίδι… Μπορεί να γυρίσει το παιγνίδι ή δεν θέλει; ‘Η θέλει και δεν μπορεί;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Ιμπεριαλιστική» Κύπρος και καταπιεσμένη Τουρκία: Πλήττεται «δυσανάλογα» από τις διακρίσεις η τ/κ κοινότητα, λένε τα Ηνωμένα Έθνη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: