‘Εφυγε σαν κύριος… Συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Αλέξανδρο




Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλιο, που επέλεξε να φύγει από τη ζωή με τη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας, είπαν το απόγευμα στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, η σύζυγος του Νάντια, η μητέρα του, ο γιός του, η κόρη του, συγγενείς και φίλοι. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, και όλοι συζητούσαν τον τρόπο της φυγής του.

Προσωπικότητες από την πολιτική, όπως οι κ. Θεοδωράκης, Κουβέλης, Καρατζαφέρης, Λεβέντης, Λαφαζάνης, ο πρώην υπουργός Παπαληγούρας με την κόρη του ηθοποιό Λένα, αλλά και από τη δημοσιογραφία, βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο και συμπαραστάθηκαν στη σύζυγο του Νάντια, στη μητέρα του Αλίκη, στον 20χρονο γιο του και στην κόρη του Αμαλία.

Ως γνωστόν, ο δημοσιογράφος μετά από μάχη μηνών που έδωσε με τον καρκίνο αποφάσισε να καταφύγει τελικά στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας στο σπίτι του στην Αθήνα αφήνοντας την τελευταία πνοή του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Αλέξανδρος Βέλιος ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Υπερασπίστηκε με σθένος μέχρι τέλους, το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος στο να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ζήσει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να πεθάνει και μάλιστα ήταν υπέρμαχος της ευθανασίας. Τον τελευταίο καιρό είχε δηλώσει δημόσια πως θα έκανε και ο ίδιος ευθανασία, προτού τον συνθλίψει κυριολεκτικά ο καρκίνος.

Σήμερα στο Α’ νεκροταφείο ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που είχε αφήσει σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία ο ίδιος είχε δώσει στο φίλο και συνάδελφό του Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Στην επιστολή που συντάχθηκε στις 15 Ιουλίου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Θέλω το φέρετρο μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο .Η αίσθηση της πολυτελείας στον θάνατο μου  φαίνεται άκρως κακόγουστη. Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα  και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου. Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, θα χαραχθεί η εξής φράση. Ευ ζην, ευ θνήσκει. Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και αλλά παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί».

Αλέξανδρος Βέλιος

Σε  βίντεο  λίγο πριν πεθάνει ο Αλέξανδρος  Βέλιος  με ένα ιδιόχειρο σημείωμα διαβασμένο [ηχητικό ] από τον ίδιο εξηγεί πως κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης  ευθανασίας. Το κείμενο του με τίτλο το αντίο μου καταλήγει: «’Έζησα  δημιουργικά και , εν πολλοις, ασυμβιβαστα. Φεύγω πλήρης».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14-5-1953. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την συγγραφή δεκάδων βιβλίων και τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ) και περιοδικά (ΑΓΟΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ).

Στην εποχή της τηλεόρασης διετέλεσε διευθυντής στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 1 του Πειραιά (1986-87) και ΚΑΝΑΛΙ 15 (1988-1990). Επίσης υπήρξε τηλεοπτικός παρουσιαστής-παραγωγός στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΑΝΑΛΙ 5, ΕΧΤRΑ, ALTER, πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA και υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MicroMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ/PRINTA.

http://mignatiou.com/2016/09/avrio-i-kidia-tou-dimosiografou-alexandrou-veliou-apocheretismos-apo-tin-esiea/

http://mignatiou.com/2016/09/efige-o-dimosiografos-alexandros-velios/

Πληροφορίες από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: