Θρήνος, οργή και γενναιότητα: Χιλιάδες Ρώσοι αποχαιρέτησαν τον Αλεξέι Ναβάλνι* Ράγισαν ψυχές με το «My Way» του Σινάτρα, έκρηξη συνθημάτων κατά Πούτιν [videos]

epa11190938 Russian people follow the hearse with the coffin of late Russian opposition leader Alexei Navalny outside the Church of the Icon of the Mother of God during his funeral in Moscow, Russia, 01 March 2024. Outspoken Kremlin critic Navalny died aged 47 in an arctic penal colony on 16 February 2024 after being transferred there in 2023. The colony is considered to be one of the world’s harshest prisons. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Με την συμμετοχή χιλιάδων θαρραλέων Ρώσων πολιτών ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Μόσχα η κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και πολέμιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο θέλησε αρχικά και προσπάθησε λυσσαλέα να μην πάρει δημόσιες διαστάσεις το τελευταίο αντίο στον επί έτη φυλακισμένο αντιφρονούντα, τελικώς η κηδεία μετατράπηκε σε μεγάλο λαϊκό προσκύνημα και διαδήλωση κατά του καθεστώτος, με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα όπως «Δεν φοβόμαστε», «ο Πούτιν είναι δολοφόνος», «Ρωσία δίχως Πούτιν», «η Ρωσία θα απελευθερωθεί».

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προειδοποιήσει λίγο νωρίτερα ότι οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις σε υποστήριξη του Ρώσου αντιφρονούντα θα συνιστούν παραβίαση του νόμου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει “τίποτε να πει” στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Μεταξύ αυτών που περίμεναν στην ουρά για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ήταν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, όπως και τρία στελέχη της αντιπολίτευσης που παραμένουν ελεύθερα: ο Γεβγκένι Ρόιζμαν, ο Μπόρις Ναντέζντιν και η Εκατερίνα Ντούντσοβα.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε αρχικά στην εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην γειτονιά Μαρίινο, όπου ζούσε όσο ήταν ελεύθερος και στη συνέχεια συνόδευσε την πομπή προς το νεκροταφείο το οποίο ήταν κλειστό, ωστόσο, για όσους ήθελαν να πουν το τελευταίο αντίο. Πάντως, λίγα λεπτά πριν κλείσει το νεκροταφείο, οι αρχές επέτρεψαν στους υποστηρικτές του να μπουν και να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Το φέρετρο με την σορό του Ναβάλνι ετάφη στο κοιμητήριο Μπορισόφσκαγε, στη Μόσχα, υπό τους ήχους του “My Way” του Φρανκ Σινάτρα.

Κατά την ταφή ακούστηκε επίσης το τραγούδι από την τελευταία σκηνή της ταινίας “Terminator 2”, όπου ο Σβαρτσενέγκερ λέει την διάσημη ατάκα I’ll be back ( «Θα επιστρέψω»).  Σύμφωνα με τους συνεργάτες του,  «ο Αλεξέι θεωρούσε το “Terminator 2” την καλύτερη ταινία στη γη».

 

 

Τα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί στις πύλες του νεκροταφείου Μπορισόφσκογε και ζητούσαν να μπουν μέσα για να αποτίσουν φόρο τιμής, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή.

Τελικά, λίγα λεπτά πριν κλείσει το νεκροταφείο, οι αρχές επέτρεψαν στους υποστηρικτές του να μπουν και να αποχαιρετίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

 

Μια γυναίκα ανάμεσα στο πλήθος, έκανε την σύγκριση του Ναβάλνι με τον Πούτιν: «ο ένας θυσίασε τη ζωή του για να σώσει την χώρα κι ο άλλος θυσίασε τη χώρα για να σώσει τον εαυτό του»:

 

Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο για τους συγγενείς του.Από τις λίγες εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από το εσωτερικό της εκκλησίας – καθώς από την προηγουμένη είχε απαγορευθεί στα ΜΜΕ να μεταδώσουν από το εσωτερικό του ναού – ήταν αυτή της μητέρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Λουντμίλα, καθώς αποχαιρετά τον γιό της, πάνω από το ανοιχτό φέρετρο, εναποθέτοντας μαζί με τον ιερέα, ένα μικρό εικόνισμα πάνω στην σορό:

Η μητέρα του, Λιουντμίλα, και ο πατέρας του, Ανατόλι, κάθονταν δίπλα στο φέρετρο, κρατώντας κεριά, καθώς ο ιερέας έψαλλε την εξόδιο ακολουθία.

 

Ο αποχαιρετισμός της Γιούλια Ναβάλναγια

Η χήρα του Ναβάλνι η οποία δεν παρέστη στην κηδεία, μιας και η επιστροφή της στη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με άμεση σύλληψη και φυλάκισή της, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Χ την ώρα που στη Μόσχα εξελίσσονταν η κηδεία του συντρόφου της. Τα λίγα λόγια αγάπης συνοδεύονται από βίντεο με κοινές τους στιγμές.

«Λιόσα, σε ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας. Ναι, ακόμη και τα τελευταία τρία χρόνια ευτυχίας. Για την αγάπη, που με στήριζες πάντα, που με έκανες να γελάω ακόμα και από τη φυλακή, για το ότι πάντα με σκεφτόσουν.

Δεν ξέρω πώς να ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω να σε κάνω εκεί ψηλά χαρούμενο για μένα και περήφανο για μένα. Δεν ξέρω αν θα το αντέξω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω.

Θα βρεθούμε σίγουρα μια μέρα. Έχω τόσες ανείπωτες ιστορίες για σένα, και έχω τόσα τραγούδια αποθηκευμένα για σένα στο τηλέφωνό μου, ανόητα και αστεία, γενικά, για να είμαι ειλικρινής, τρομερά τραγούδια, αλλά είναι για εμάς, και πραγματικά ήθελα να σε αφήσω να τα ακούσεις . Και ήθελα πολύ να σε βλέπω να τα ακούς, να γελάς και μετά να με αγκαλιάζεις.

Σ’αγαπώ για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη.»

 

 

Mε πληροφορίες από BBC/AFP/REUTERS/CNN/The Moscow Times

 

 

Και συνθήματα κατά του ίδιου του Πούτιν στη κηδεία Ναβάλνι: «Ρωσία χωρίς Πούτιν», «Η Ρωσία θα ελευθερωθεί» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: