Καλό κλίμα χωρίς συγκλίσεις: Το μεγάλο εμπόδιο είναι το περιουσιακό στην Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΑΡΑ τη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί  στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο, στη χθεσινή συνάντηση δεν επιτεύχθηκαν συγκλίσεις. Υπήρξαν μακρές συζητήσεις για τη Διακυβέρνηση και το Περιουσιακό.

Στο περιουσιακό υπάρχουν σοβαρές διαφορές, καθώς πέραν από τη διαφωνία για το ποιος έχει προτεραιότητα, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο χρήστης, δηλαδή ο σφετεριστής,  τίθεται ένα ακόμη ζήτημα. Από την κατηγοριοποίηση που θα συμφωνηθεί θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα παλιννοστήσουν στις περιουσίες τους. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά επιμένει πως στο τ/κ συνιστών κράτος θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση καταγράφηκαν μικρά βήματα, τα οποία ωστόσο δεν μετατράπηκαν σε συγκλίσεις, όπως ήταν ο στόχος των συναντήσεων. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης, επέλεξαν να δώσουν μια θετική εικόνα για τα αποτελέσματα των συζητήσεων, διατηρώντας το μομέντουμ που θέλουν να συντηρήσουν στη διαδικασία. Ενημερωμένες πηγές, χαρακτήρισαν χρήσιμες τις συζητήσεις των δυο τελευταίων συναντήσεων, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδίωκε χθες όπως να κλειδώσουν κάποια ζητήματα που συζητήθηκαν. Τούτο δεν κατέστη δυνατόν να γίνει και έτσι όλοι εμπλεκόμενοι «κράτησαν» το καλό κλίμα. Αυτό, εάν συντηρηθεί, θα βοηθήσει τη διαδικασία στη συνέχεια, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από τη συνάντηση στο προεδρικό ανέφερε πως   «ήταν μια δημιουργική συνάντηση, έχουν ανταλλαγεί απόψεις, προβληματισμοί και θετικές, οφείλω να πω, προτάσεις, προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω συγκλίσεις».  Ανέφερε πως καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων «και θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν βεβαίως οι διαφορές, αλλά η προσπάθεια είναι να δούμε μέσα ακριβώς από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων πώς επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατόν τρόπος διατύπωσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες, αλλά και να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε κάποια στιγμή, ελπίζω εντός του έτους, στην οριστική λύση του προβλήματος».  Ερωτηθείς αν υπήρξαν σήμερα κάποιες συγκλίσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι ακριβώς, αλλά υπήρξε σμίκρυνση διαφορών ή καλύτερη κατανόηση θεμάτων που βρίσκονταν εν αμφιβολία όσον αφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως  μετά από κάθε συνάντηση μπορεί να μην είναι εφικτό να λένε «ναι επιτύχαμε πρόοδο», ωστόσο για την επίτευξη πραγματικής προόδου σε επόμενο στάδιο κάθε συνάντηση δημιουργεί ένα απόθεμα. Ο κατοχικός ηγέτης αξιολόγησε την συνάντηση ως «ένα απόθεμα που θα διευκολύνει την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας». Εάν λέμε το 2016 να είναι η χρονιά της λύσης, το δεύτερο μισό του χρόνου, συνέχισε ο Ακιντζί, πρέπει να είναι μια περίοδος πιο εντατική, πιο αποδοτική και εάν θέλουμε – συνέχισε- να φτάσουμε με επιτυχία σε ένα δημοψήφισμα, οι διαπραγματευτές θα συναντώνται τον Μάιο πιο συχνά. ΑΚΙΝΤΖΙ

Δεν συζήτηση για την «πολιτογράφηση» εποίκων – Δεν πρόκειται να βάλει κανέναν στα πλοία και να τον στείλει πίσω

ΑΛΛΑ να δοθεί «υπηκοότητα» σε εποίκους και διαφορετικό να μπουν σε πλοία και να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αυτό ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση προέκυψε θέμα για την παραχώρηση “υπηκοοτήτων” σε 25.000 ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι “είμαστε μακριά από κάθε συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων”. Παραπέμποντας σε προηγούμενη δήλωση του είπε πως το “υπουργείο” εσωτερικών είχε διεξάγει μια έρευνα όσον αφορά τα δεδομένα για τους “υπηκόους” του και θα συνεχίσει αυτή την εργασία. Επανέλαβε δε ότι δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους και δεν έχουν πρόθεση να κάνουν γιατί “θέλουμε τη λύση”. Υπενθύμισε δε ότι κατά την προεκλογική περίοδο κάποιοι έλεγαν να μην τον ψηφίσουν γιατί θα τους έβαζε στα πλοία τους εποίκους και θα τους έστελνε πίσω. Τότε, συνέχισε, είχε πει ο ίδιος ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και δεν πρόκειται να βάλει κανέναν στα πλοία και να τον στείλει πίσω.“Εγώ κρατώ τον λόγο μου αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Άλλο το θέμα των υπηκοοτήτων και άλλο το θέμα των πλοίων”. Σε αυτό το μέρος υπάρχει χώρος για όλους μας, έχουν όλοι καθήκον στην δημιουργία του μέλλοντος της Κύπρου, μπορούμε να βρούμε διέξοδο σε αυτό το ζήτημα χωρίς να αδικηθεί κανείς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. “Αλλωστε αυτή τη στιγμή στην ατζέντα μας δεν υπάρχει θέμα να κάνουν 25.000 άτομα υπηκόους. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα μας και δεν τίθεται θέμα προσεγγίσεων που θα τινάξουν στον αέρα με κάποιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις”. Ούτε και προβλέπει, σημείωσε, ότι θα αντικρίσει κάτι τέτοιο λέγοντας ότι πρέπει να συμπεριφερθούν νούσιμα, λογικά και ρεαλιστικά. Η διαδικασία των συνομιλιών είναι σοβαρή, δεν μπορούν να παίζουν σβήνοντας και γράφοντας νούμερα και γι` αυτό δεν υπήρξε κάποια αντιπαράθεση γι` αυτό το θέμα και ούτε το συζήτησαν σήμερα, όπως είπε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΑΛΛΑΓΗ υπήρξε στο πρόγραμμα των συναντήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Ακιντζί η συνάντηση στις 9 Μαΐου με αμοιβαία συμφωνία θα γίνει νωρίτερα, στις 6 Μαίου και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση εντός του μήνα. Στις 22 Μαΐου, συνέχισε, οι Ε/κ έχουν εκλογές και ο ίδιος στα μέσα Μαΐου θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Ανακοίνωσε δε ότι ξεκινώντας από την Τρίτη οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί να συναντώνται κάθε μία ή δύο μέρες και αναμένει όπως είπε, 10-15 συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ»

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο προεδρικό, ρωτήθηκε κατά πόσο Κληθείς να πει αν με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν για την πολιτική κρίση στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν χρειάστηκε».   Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναμενόταν χθες μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί να αναχωρήσει από την Κύπρο. Ο κ. Άιντα παρέμεινε στο νησί για μια περίπου εβδομάδα πραγματοποιώντας επαφές σε διάφορα επίπεδα. Θα επιστρέψει μετά το Πάσχα ενόψει νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: