Οι όροι των δανειστών: Ελάφρυνση του χρέους μεν, μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση δε…




Ισχυρό μήνυμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε χθες το Eurogroup, που αποφάσισε την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όμως, πριν από τις συζητήσεις απαιτούνται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για πρώτη φορά, οι Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την αξιολόγηση και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με την απομείωση του χρέους, πράγμα που σηματοδοτεί το χαμήλωμα του πήχη για τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχθούν μεγάλη ελάφρυνση χρέους και φαίνεται να προτιμούν επιμήκυνση των δανείων και μείωση του επιτοκίου.

Το Eurogroup στις Βρυξέλλες αποφάσισε χθες ότι η προετοιμασία που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο είναι ικανοποιητική, ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ οι περικοπές στις καταβαλλόμενες υψηλές κύριες συντάξεις (μέσω χαμηλότερων πλαφόν), στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, στα μερίσματα και στα εφάπαξ αλλά και η μείωση, κάτω από τα 384 ευρώ, του ύψους της εθνικής σύνταξης (που θεωρείται «κλειδί» για τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη συγκράτηση της κρατικής δαπάνης) θα τεθούν στο τραπέζι της επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Ασφαλιστικού με τους εκπροσώπους των Θεσμών. «Η εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι τα δύο πιο…ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στη διαπραγμάτευση» τόνιζαν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επαναβεβαιώνοντας ότι παραμένει η «κόκκινη γραμμή» για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων κύριων συντάξεων.

Τα σενάρια
Για την εθνική σύνταξη, τα σενάρια προβλέπουν είτε να μειωθεί το ύψος της που, με βάση το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου, έχει οριστεί στα 384 ευρώ είτε να προβλεφθεί η χορήγηση πλήρους ποσού στα 20 έτη και μειωμένου στα 15 έτη. Αν μειωθεί η εθνική σύνταξη, αυτόματα, θα μειωθούν και τα πλαφόν για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που έχει συμφωνηθεί να συνδεθούν με την εθνική σύνταξη (στο εξαπλάσιο για το καθαρό ποσό κάθε ατομικής σύνταξης και στο οκταπλάσιο για το καθαρό ποσό του αθροίσματος συντάξεων).

Με βάση εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, τα πλαφόν διαμορφώνονται στα 2.304 ευρώ και στα 3.073 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ αν καθοριστεί στα 360 ευρώ (όσο ήταν σύμφωνα με το ν. 3863/10) τα πλαφόν «πέφτουν» στα 2.160 ευρώ και στα 2.880 ευρώ «καθαρά»… Η θεωρούμενη «υψηλή» εθνική σύνταξη, όπως έχουν επισημάνει οι δανειστές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, «παραμορφώνει» τα ποσοστά αναπλήρωσης, ευνοώντας όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές. Aυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο ζητούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να γίνουν παραμετρικές αλλαγές είτε στα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης, είτε στο ύψος και στις προϋποθέσεις καταβολής της εθνικής σύνταξης.

Στις… καθυστερήσεις τα εργασιακά
Πίστωση χρόνου θα δώσουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση για να προωθήσει τις αλλαγές στα εργασιακά, μετά την… ψήφιση του Ασφαλιστικού. Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, έως τον Οκτώβριο του 2015 θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων «για την επανεξέταση του πλαισίου ρύθμισης της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης (απεργιακός νόμος) και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Η κυβέρνηση έπρεπε να νομοθετήσει το νέο πλαίσιο για τα εργασιακά και τις συμβάσεις έως τον Μάρτιο του 2016, χρονικό ορόσημο που εκ των πραγμάτων έχει… ξεπεραστεί.

http://mignatiou.com/2016/03/to-dnt-simfonise-na-epistrepsi-para-tis-kapies-diafores-apokalipse-o-tsakalotos/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: