Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τους Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, το Κυπριακό, το νομοσχέδιο για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας,οι εξελίξεις με τα ενεργειακά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος την Παρασκευή.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ψιλό Κούρεμα στη βουλευτική ασυλία» γράφει ότι νομοσχέδιο που τροποποιεί το άρθρο 83 του Συντάγματος στόχο τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με τον Σωτήρη Σαμψών θα συζητηθεί πριν από τη διάλυσή της. Αλλού γράφει ότι μετά τη χθεσινή ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των Ανδρέα Κύπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, είναι σειρά τώρα των κατηγορουμένων στα πλαίσια της απολογίας τους να παρουσιάσουν μαρτυρία για να υποστηρίξουν τη μη ενοχή τους. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι 80χρονος σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και ότι κίνητρα του φόνου πιστεύεται ότι ήταν οι οικονομικές διαφορές.

«Παραπέμπεται σε δίκη ο Ρίκκος» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία γράφει ότι για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ ότι το δικαστήριο κάλεσε σε απολογία τους κατηγορούμενους στις 10 Μαρτίου και ότι απερρρίφθησαν ένας προς έναν οι ισχυρισμοί που προέβαλε η υπεράσπιση. Αλλού προβάλλει δηλώσεις χθες στο πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ του Γιώργου Λακκοτρύπη ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων `volumetrics` περιμένει η Κυβέρνηση αφού θα δώσουν πιο ενδεικτική εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι «καίει» τις φαρμακευτικές υπηρεσίες αποκαλυπτική επιστολή που δημοσίευσε χθες το Sigmalive, που καταδεικνύει πως οι αρμόδιοι επέστρεψαν εγκεκριμένα κονδύλια που είχαν αιτηθεί για αγορά φαρμάκων ως αχρησιμοποίητα τη στιγμή που οι άνθρωποι που τα χρειάζονταν κατάγγελλαν σοβαρές ελλείψεις.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Η ανεπάρκεια κοστίζει πολύ» και γράφει ότι δεν φτάνουν όλα τα άλλα των ημερών με τα φάρμακα και τους χειρισμούς των υπηρεσιών του κράτους που ταλαιπωρούν ασθενείς, το Υπουργείο Υγείας πληρώνει και επιπλέον αποζημιώσεις €3,1 εκ. σε εισαγωγείς φαρμάκων, που έχει να κάνει με το κόστος λανθασμένων χειρισμών το 2005 όταν αποφασίστηκε μείωση στις τιμές των φαρμάκων χωρίς να παραχωρηθεί χρόνος στους εισαγωγείς να εξαντλήσουν τα αποθέματα που είχαν ήδη προμηθευθεί. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» αναφέρεται επίσης στην ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άλλων και γράφει ότι οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις τους επί όλων των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν στις 10 Μαρτίου, καθώς και ότι ο Ερωτοκρίτου αθωώθηκε σε μια κατηγορία που αφορά τη δωροληψία. Αλλού και κάτω από φωτογραφία τους εορτασμούς χθες στη Λεμεσό γράφει για πανηγυρική είσοδο της βασίλισσας του Καρναβαλιού , «Λεμεσός το διαμάντι της Μεσογείου» που σηματοδότησε την έναρξη του εορταστικού δεκαημέρου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Χαστούκι στην κυβέρνηση λόγω Ρίκκου» και γράφει ότι πολιτικά εκτεθειμένος μένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο για την επιλογή όσο και στη συνέχεια για την αμέριστη στήριξη και υποστήριξη που είχε στον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά τη χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για «εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής» για τα σοβαρά ποινικά αδικήματα που αντιμετωπίζει. Αλλού προβάλλει κινητοποίηση αύριο της ΠΟΓΟ και του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας κάτω από το σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αγωνιζόμαστε για ισότητα». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η «Χ» αναφέρεται στον τομέα της υγείας και γράφει ότι κατά €300 εκ. μειώθηκε ο προϋπολογισμός υγείας το 2013 – 2016 ,ότι ο τομέας της δημόσιας υγεία και ότι χάθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ που θα έσωζαν ζωές.

«Ο Τουσκ της ΕΕ: Μην έρχεστε στην Ευρώπη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” η οποία και γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες να μην διακινδυνεύουν τη ζωή τους ή τα χρήματά τους για να κάνουν τα δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη «για το τίποτα», σημειώνοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι μονομερείς πράξεις από κράτη μέλη της ΕΕ για αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να τελειώσουν. Αλλού προβάλλει το θέμα της χθεσινής ενδιάμεσης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου και άλλων και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιλέξουν να καταθέσουν οι ίδιοι για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, να καταθέσουν γραπτές δηλώσεις, να επικαλεστούν το δικαίωμα της σιωπής ή να καλέσουν μάρτυρες υπεράσπισης. Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει ότι η Κύπρος γιόρτασε χθες την Τσικνοπέμπτη με τραγούδια, σούβλες και πολύ ποτό, ενώ μαθητές και μαθήτριες έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια.

Η «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Πλάτες στο ΕΛΑΜ από ΣΕΚ και Εκκλησία!» και γράφει ότι υποψήφιοι του ΕΛΑΜ εμφανίζονται σε κοινές εκδηλώσεις και ομιλίες με ιερωμένους στα οικήματα της ΣΕΚ, καθώς και ότι το φαινόμενο εμφανίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα και στην Πάφο. Αλλού γράφει ότι 7 στα 10 δάνεια που αναδιαρθρώνονται δεν είναι βιώσιμα. Αλλού προβάλλει ανάλυση στις εσωτερικές της σελίδες για τις προεκλογικές ζυμώσεις για τις Βουλευτικές εκλογές στο ΔΗΣΥ και γράφει ότι ο Συναγερμός είναι κομμένος στα δύο ανάμεσα σε σφόδρα απορριπτικούς και «ρεαλιστές».

«Γράφουν νόμους του `νέου` κράτους» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα το “Ποντίκι” που γράφει ότι η κυβέρνηση δια αγνώστων διαδικασιών και με άγνωστα κονδύλια προσέλαβε κόσμο, αδιευκρίνιστου αριθμού στον οποία ανέθεσε την τεράστια σε όγκο εργασία, να γραφτούν οι νόμοι του «νέου» κράτους. Αλλού γράφει ότι στην περιοχή Φασουρίου θα ανεγερθεί τελικά το πολυαναμενόμενο καζίνο – resort, αφού η εταιρεία Hard Rock προηγείται των δυο άλλων που έμειναν στην τελική επιλογή. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για μελέτες που έδειξαν ότι πρέπει να προσλάβουν 9 χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” με τίτλο «Πέντε παράγοντες για ειρήνη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζουν την από κοινού πρωτοβουλία της Cyprus Weekly και της εφημερίδας Χαβαντίς για να επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Αλλού γράφει για το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία υπογράφηκε αλλά οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ικανοποιημένοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο εν διαστάσει σύζυγός μιας ηλικιωμένης τέθηκε υπό κράτηση χθες ως ο κύριος ύποπτος για το φόνο της στα Περβόλια.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: