Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Στις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και στην απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ είναι αφιερωμένα όλα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία κάλεσε τα μέλη της συντεχνίας σε διάλογο, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά, θα προβεί σε αγορά υπηρεσιών. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η 8ήμερη κράτηση του αεροπειρατή, καθώς και το ζήτημα της έκδοσής του στην Αίγυπτο, αλλά και οι δηλώσεις της πρώην συζύγου του, η σύλληψη Μπόμπολα-Λώλου στην Αθήνα και η ακύρωση των απεργιακών μέτρων της ΑΗΚ.

«Ως εδώ και μη παρέκει!…» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι διορία μέχρι σήμερα το πρωί έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών όπως προσέλθει σε διάλογο, αλλιώς θα προκηρυχθεί Σχέδιο για στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών από νοσηλευτές. Γράφει, εξάλλου, για επιπλοκή στην έκδοση Μπόπολα-Λώλου. Επίσης παραθέτει την παρότρυνση Σουλτς προς Ε/κ και Τ/κ νέους να γνωριστούν και να ερωτευτούν μεταξύ τους.

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ολονύκτια σύσκεψη για το τελεσίγραφο» ότι μετά το χθεσινό τελεσίγραφο του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους νοσηλευτές, μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, η συντεχνία αποφάσισε να συζητήσει τις προτάσεις του Προέδρου με τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη σε συνάντηση που απέβη άκαρπη, ενώ ακολούθησε συνεδρία των απεργών που θα διακόπηκε και θα συνεχιστεί σήμερα. Επίσης λέει ότι σε κοινές επιχειρήσεις της Interpol και της Europol, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, κρέας πιθήκου στο Βέλγιο και εντόσθια κοτόπουλου σε φορμόλη στην Ινδονησία. Αλλού, αναφέρει ότι διαψεύδεται ότι ζητήθηκε έκδοση του αεροπειρατή.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρωτοσέλιδό του για «Γενική σύρραξη στην Υγεία», καθώς όπως λέει, ο τομέας της υγείας έχει περάσει σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ Κυβέρνηση και νοσηλευτές φτάνουν στα άκρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακοινώνει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες νοσηλευτές. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην εξομολόγηση της τέως συζύγου του αεροπειρατή, η οποία δήλωσε ότι έζησε επτά χρόνια δυστυχίας δίπλα του. Επίσης γράφει ότι ένας 77χρονος έστειλε πιστοποιητικό θανάτου για να μην περάσει ξανά τεστ οδήγησης.

«Προσκλητήριο απεργοσπασίας από κυβέρνηση» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι με προσκλητήριο του στρατού, της Πολιτικής Άμυνας και της Πυροσβεστικής, με εκφοβισμό προς τους απεργούντες νοσηλευτές και με απεργοσπαστικές ενέργειες επιχειρεί η Κυβέρνηση να εκτονώσει την κρίση στην Υγείας. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο αεροπειρατής της πτήσης της EgyptAir τέθηκε σε 8ημερη κράτηση ενώ την έκδοσή του ζητά η Αίγυπτος. Ακόμη γράφει για τη συμφωνία τεσσάρων σημείων μεταξύ Προέδρου και συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ.

«Ο Πρόεδρος αψηφά τον `εκβιασμό` της απεργίας» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της αλλόγλωσσης “Cyprus Mail”, η οποία κάνει λόγο για επίδειξη αποφασιστικότητας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που ανακοίνωσε την Τετάρτη την αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτές, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΑΣΥΝΟ. Αλλού αναφέρεται στον αεροπειρατή, που τέθηκε χθες υπό κράτηση και λέει ότι τη στιγμή που αιγυπτιακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ζητήθηκε η έκδοσή του, η βρετανική Guardian γράφει ότι, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα. Επίσης γράφει ότι η Εκκλησία χαιρετίζει την επιστροφή εικόνας από το κατεχόμενο Τρίκωμο.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: