“Μπλόκο” στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Συρία στη Γενεύη




Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη δήλωσε πως είναι πρώιμο να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες επειδή περιμένει ακόμη από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα να δώσει έναν κατάλογο με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης.

Ο ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες την επίσημη έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, όμως ο Μπασάρ αλ-Τζααφάρι δήλωσε πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συνειδητοποίησε τώρα πως οι προϋποθέσεις δεν είναι ώριμες για έμμεσες “εκ του σύνεγγυς” συνομιλίες, με τις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να συνεδριάζουν σε χωριστά δωμάτια.

“Οι συνθήκες για τα τυπικά δεν είναι ακόμη έτοιμες. Είμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο πριν από την επίσημη έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Τζααφάρι στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση δυόμιση ωρών με τον Μιστούρα.

“Για να προετοιμαστεί η επίσημη έναρξη πρέπει να έχουμε την παρουσία των δύο αντιπροσωπειών, αλλά από την άλλη πλευρά η αντιπροσωπεία δεν έχει οριστικοποιηθεί”, είπε.

Πηγή του ΟΗΕ δήλωσε πως ο Μιστούρα υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει τον κατάλογο με τα μέλη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης μέχρι αύριο Τετάρτη.

Ο Τζααφάρι δήλωσε πως αν η αντιπολίτευση “νοιαζόταν πραγματικά” για τις ζωές των Σύρων θα έπρεπε να καταδικάσει τον θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων την Κυριακή από βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους στον πιο ιερό σιιτικό ναό της χώρας.

Εκπρόσωποι της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης –η οποία περιλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους και μαχητές κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα διαπραγματευθούν εκτός εάν η κυβέρνηση σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων, άρει τους αποκλεισμούς και απελευθερώσει κρατούμενους.

Ερωτηθείς αν η Δαμασκός είναι έτοιμη να συζητήσει τέτοια θέματα, ο Τζααφάρι δήλωσε πως όλα τα θέματα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της ανθρωπιστικής κρίσης. “Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει επίσημα ο διάλογος, θα αρχίσουμε να χειριζόμαστε τα θέματα αυτά”, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για τις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε μία προγραμματισμένη συνάντηση στη Γενεύη με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός της.

“Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον ντε Μιστούρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Φάραχ Ατάσι. “Παρουσιάσαμε τα αιτήματά μας (…) Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα με τον ντε Μιστούρα”, πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα το απόγευμα ακυρώθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: