Σβήνουν οι ελπίδες για ειρήνευση στο Σουδάν: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στη Τζέντα για τον τερματισμό των συγκρούσεων

FILE PHOTO: Πρόσφυγες από το Σουδάν περνούν τα σύνορα με την Αίγυπτο για να γλυτώσουν από τις φονικές συγκρούσεις. EPA/KHALED ELFIQI




Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Σουδάν απέτυχαν και πάλι και οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες που διεξάγονταν στην Τζέντα έσβησαν τις ελπίδες για επίλυση της σύγκρουσης, εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 6,5 εκατ. άνθρωποι μέσα και έξω από το Σουδάν, έχει καταστραφεί η οικονομία της χώρας και έχουν προκληθεί εθνοτικές σφαγές στο Νταρφούρ.

Ο στρατός του Σουδάν έχει εντείνει τη ρητορική του και κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχει αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Οι αντίπαλοί του, οι ΔΤΥ, έχουν σημειώσει προόδους στις επαρχίες Νταρφούρ και Κορντοφάν.

«Ρίχνουν οβίδες του πυροβολικού επιθετικά και συχνά αυτές προσγειώνονται σε σπίτια αμάχων», κατήγγειλε ο 51χρονος Άχμεντ Αμπντάλα, κάτοικος της Ομντουρμάν, μιας πόλης γειτονικής του Χαρτούμ, όπου οι αντίπαλες πλευρές συγκρούονται με στόχο τον έλεγχο των βάσεων του στρατού.

Οι ΔΤΥ και ο σουδανικός στρατός συνεργάστηκαν προκειμένου να εκδιώξουν από την εξουσία τον Όμαρ αλ Μπασίρ το 2019 και πραγματοποίησαν πραξικόπημα το 2021.

Όμως τον Απρίλιο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αφορμή το σχέδιο πολιτικής μετάβασης.

Οι συνομιλίες στην Τζέντα ανεστάλησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο και επαναλήφθηκαν τον Οκτώβριο. Διακόπηκαν αυτή την εβδομάδα χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, σύμφωνα με σουδανικές πηγές, αφού δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις των δύο πλευρών να ρίξουν τους τόνους, να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να συλληφθούν οι συνεργάτες του Μπασίρ.

Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, που δεν είχαν άμεση επαφή, εξακολούθησαν να διαφωνούν για την κατάληψη μεγάλου μέρους του Χαρτούμ από τις ΔΤΥ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο σουδανικός στρατός έχει ζητήσει από τις ΔΤΥ να αποσυρθoύν σε συγκεκριμένες βάσεις και έχει απορρίψει την αντιπρόταση της παραστρατιωτικής οργάνωσης να αποσυρθεί από σπίτια πολιτών και να δημιουργήσει σημεία ελέγχου στην πόλη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι οι μεσολαβητές είναι έτοιμοι για νέες συνομιλίες, αλλά «οι πλευρές πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Προχθές, Δευτέρα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών του αλ Μπασίρ για τον ρόλο τους στην πυροδότηση της σύγκρουσης και από τις δύο πλευρές.

Το Σάββατο ο επικεφαλής του σουδανικού στρατού, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επεσήμανε σε ομιλία του ότι ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει μέχρι κάθε εκατοστό αυτής της χώρας που έχει λερωθεί από την ανταρσία να είναι ελεύθερο».

Οι ΔΤΥ άνοιξαν και πάλι τις αγορές και τα νοσοκομεία στο Νταρφούρ, ενώ ανέπτυξαν και αστυνομία, εδραιώνοντας τις εκεί νίκες τους. Επίσης συνέχισαν να επεκτείνονται στην επαρχία Κορντοφάν, που βρίσκεται μεταξύ του Χαρτούμ και του Νταρφούρ, εξαπολύοντας επιθέσεις σε χωριά και πόλεις γύρω από τις πρωτεύουσες των επαρχιών.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανεβαίνει η ένταση για τα κοιτάσματα του Εσεκίμπο: «Oι δηλώσεις Μαδούρο αποτελούν ευθεία απειλή» λέει ο πρόεδρος της Γουιάνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: