Το Ισραήλ αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Ντόχα: Κατηγορεί τη Χαμάς για «παραληρηματικές» απαιτήσεις

FILE PHOTO Palestinians surrounded by the rubble of destroyed buildings following an Israeli military operation in Khan Younis in the southern Gaza Strip, 06 March 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διαπραγματευτές του από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ντόχα κατηγορώντας τη Χαμάς ότι οδήγησε τις διαβουλεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα «σε αδιέξοδο» λόγω των απαιτήσεών της, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου ισραηλινού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος, από τη στενή ομάδα συνεργατών του επικεφαλής του κλιμακίου της Μοσάντ που συμμετέχει στις συνομιλίες, κατηγόρησε τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινβάρ ότι σαμποτάρει τις διπλωματικές προσπάθειες.

Με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την αναστολή για έξι εβδομάδες των επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 40 από τους 130 ομήρους που συνεχίζει να κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

Η Χαμάς επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, όμως το Τελ Αβίβ αποκλείει αυτήν την προοπτική λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την πολιτική επιρροή της στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, η παλαιστινιακή σιιτική οργάνωση ζητά να επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και τις γύρω περιοχές προς τα νότια κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του σχεδόν εξάμηνου πολέμου.

Ο αξιωματούχος της Μοσάντ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το Ισραήλ συμφώνησε να διπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστινίων (περίπου 700-800 αιχμάλωτοι) που θα απελευθέρωνε ως αντάλλαγμα για τους ομήρους, καθώς και να επιτρέψει σε ορισμένους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου είχε εκδώσει ανακοίνωσε όπου ανέφερε ότι η Χαμάς είχε διατυπώσει «παραληρηματικές» απαιτήσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων συνεχίζουν να πιέζουν για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην επιστροφή των αγαπημένων τους. Χθες στο Τελ Αβίβ, ένα πλήθος περίπου 300 μελών οικογενειών ομήρων και οι υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού ζητώντας να επιτευχθεί επιτέλους συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Κάποιοι μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κλείστηκαν σε κλουβιά, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους και πλακάτ με συνθήματα όπως «καμία τιμή δεν είναι πολύ υψηλή».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Πνίγονται και ποδοπατούνται για μία κονσέρβα με φασόλια: Απελπιστική η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα,ενώ συνεχίζονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: