“Θα σταλούν στο Αιγαίο στρατεύματα;” Η ερώτηση που δεν απάντησε ο εκπρόσωπος




Να απαντήσει εάν αποδέχεται τον ισχυρισμό – κατηγορία του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται «γι’ αυτό τον ποταμό αίματος» στη Συρία, ζητήθηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Μαρκ Τόνερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο State Department, με σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.

Απάντησε αρχικά με ένα μονολεκτικό «όχι», δηλώνοντας στη συνέχεια ότι θα επιχειρήσει να το απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες. Στην απάντησή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρχικά έψεξε εξίσου το καθεστώς Άσαντ και το «Daesh» (στην αραβική το αυτοαποκαλούμενο ως «Ισλαμικό Κράτος»).

Ο Ιγνατίου έθεσε στον εκπρόσωπο και το θέμα της πρόσκλησης της Ατλαντικής Συμμαχίας από τους ηγέτες Τουρκίας και Γερμανίας να βοηθήσουν στον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Μαρκ Τόνερ επί της ουσίας αρνήθηκε να απαντήσει, παραπέμποντας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και οι ΗΠΑ θα καταθέσουν την επίσημη θέση τους για το γερμανο-τουρκικό αίτημα.

Παράλληλα απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατό («troops», παραπέμποντας σε χερσαίες δυνάμεις), προφανώς εννοώντας ότι η συμμετοχή τους θα περιοριστεί στο πλαίσιο της συμμαχικής ναυτικής δύναμης της Μεσογείου που θα αναλάβει την αποστολή εάν υπάρξει τελικά συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: