Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Το πρόβλημα για την επίσκεψη του Ερντογάν είναι η Χαμάς… Πρέπει να μιλήσει καθαρά πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο…

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Το μυστήριο της έλευσης, ή όχι, του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον παραμένει και σήμερα …μυστήριο, καθώς οι αμερικανικές αρχές αρνούνται και κυριολεκτώ, να τοποθετηθούν για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Τούρκου αυταρχικού ηγέτη, έχει ακυρωθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε νέα δήλωση του (Star, Δημήτρης Σουλτογιάννης), ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στην τουρκική κυβέρνηση για τα ταξίδια και τις επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν, και το κάνουν με ένα τρόπο ως οι ίδιοι να μην έχουν σχέση με το θέμα. Ξεχνούν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσκαλεί τους ξένους ηγέτες…

Παράλληλα, σε ότι αφορά τη Χαμάς, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση την έχει χαρακτηρίσει από το 1997 τρομοκρατική οργάνωση. Και σημείωσε, κάτι που δεν το είχε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του, ότι 35 χώρες ακολούθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν πράξει το ίδιο.

Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα για την επίσκεψη είναι η σχέση του Ερντογάν με τη Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έκαναν μία συζήτηση για το θέμα με τους Τούρκους, αλλά η κουβέντα δεν κατέληξε πουθενά.

Αντίθετα ο Ερντογάν προχώρησε με τα σχέδια του, προσκάλεσε τους ηγέτες της οργάνωσης, επιβραβεύοντας τις πράξεις τους και ειδικά τη σφαγή των Εβραίων, τηη 7η Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Επίσης, φαίνεται ότι θα προχωρήσει και θα αντικαταστήσει το Κατάρ, ως βάση πλέον της Χαμάς.

Να θυμίσουμε ότι η Χαμάς έχει γραφεία στην Τουρκία που λειτουργούν ως στρατηγεία, αλλά εάν μεταφερθεί όλη η ηγεσία στη χώρα, τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί και ως χώρα πλυντήριο για τις οικονομικές δραστηριότητες της Χαμάς.

Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστεί. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν περιθώρια να προσπεραστεί το πρόβλημα. Όπως βλέπουμε ούτε ο λαλίστατος Ερντογάν μιλά, ούτε οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τολμούν να τον ρωτήσουν.

  • Αντιλαμβάνομαι ότι οι δημοσιογράφοι του Ερντογάν προωθούν ένα άλλο αφήγημα. Ότι δήθεν οι Αμερικανοί πρότειναν αλλαγή της ημερομηνίας. Αυτό δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε.

Πάντως, τις επόμενες 24 ώρες αναμένουμε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τιμήσει, για ακόμα μία φορά τη μνήμη των σφαγιασθέντων Αρμενίων από τους Τούρκους.

Μπορεί ο Ερντογάν, να εκμεταλλευθεί την Προεδρική Δήλωση, αν είναι αρνητική, για να ανακοινώσει ο ίδιος ότι δεν θα κάνει αυτήν την πολυπόθητη -για τον ίδιο- επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Ως γνωστό είναι άβυσσος η ψυχή του.

Κοντά σε όλα, κυκλοφόρησε και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία είναι καταπέλτης για την Τουρκία.

Ομιλεί για: Βίαιες εξαφανίσεις πολιτών. Για βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία από την κυβέρνηση ή για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Για αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις πολιτών. Για σοβαρά προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για διεθνή καταστολή κατά αντιπάλων του Ερντογάν σε άλλες χώρες. Για σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Κλείνω με την παρατήρηση -και να την κρατήσουμε- ότι αν πραγματικά θέλει ο Ερντογάν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο είναι στο χέρι του. Δεν μπορεί να πάει στο Όβαλ Όφις και να υπερασπίζεται μέσα από το προεδρικό γραφείο τη Χαμάς.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η απάντηση του Λευκού Οίκου στην ερώτηση της Hellas Journal, αν ακυρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν: Θα αρνηθούμε να κάνουμε σχόλιο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: