Τα παθήματα, μαθήματα; Στο Νταβός έστησαν παγίδα στον Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τον Δεκέμβριο του 2003, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή στον Κόφι Ανάν με την οποία ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

Η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. ήταν ήδη πολύ κοντά. Προηγήθηκαν τον Μάρτιο του 2003 στη Χάγη οι πολύωρες συζητήσεις υπό τον Κόφι Ανάν. Η προσπάθεια εκείνη κατέρρευσε με ευθύνη του Ραούφ Ντενκτάς.

Στις 4 Φεβρουαρίου διαβιβάσθηκαν μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, επιστολές του Κόφι Ανάν προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών με συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Η συνέχεια γνωστή: χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία, δημοψηφίσματα.

Το σκηνικό στο Νταβός, μπορεί να μην επιβεβαιώσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται (ή το πάθημα δεν έγινε μάθημα), αλλά είναι σαφές πως στο παρασκήνιο εκείνο που επιχειρείται είναι να εισέλθει η διαδικασία σε τελική φάση. Κι αυτό, παρόλο που υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.

Η Λευκωσία ευνοεί τη συνάντηση αυτή με το επιχείρημα πως θέλει να ενημερώσει τον Γ.Γ. για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στις συνομιλίες. Κοντολογίς, για τη Λευκωσία αυτά που μεταφέρει ο κ. Άιντα στη Νέα Υόρκη και αλλού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι το ίδιο βιολί είχαμε και με τον Ντάουνερ, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Ο κ. Άιντα, όπως είπε και στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Πρωτοχρονιά, «πολλές φορές υπερβαίνει τις πραγματικότητες, προκειμένου να κρατήσει ένα καλό κλίμα». Σε αυτό το κλίμα βέβαια συμμετείχαν για αρκετό διάστημα όλοι οι πρωταγωνιστές και το ενίσχυσαν με επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες, που δεν επιβεβαιώνονταν στις συνομιλίες.

Το πρόβλημα δεν είναι μια συνάντηση στο Νταβός ή οπουδήποτε αλλού με τον Γ.Γ. και τον κ. Ακιντζί. Το θέμα είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας. Η προσπάθεια από την ομάδα Άιντα και τους Αμερικανούς, είναι να τύχει αξιοποίησης το γεγονός ότι θα είναι όλοι οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού εκεί και θα πέσουν βροχή οι προσκλήσεις, κυρίως οι κοινωνικού χαρακτήρα.

Το θέμα είναι να μη δοθεί η εντύπωση, όπως έχει περάσει το μήνυμα ο Άιντα σε όλους τους βασικούς διεθνείς παίκτες, ότι είμαστε στο παρά πέντε της λύσης και πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία. Γιατί όταν θα ξεκινήσουν οι πιέσεις, επειδή καλλιεργήθηκε πως το Κυπριακό λύνεται σύντομα, θα πρέπει να εξηγηθεί πώς για οκτώ μήνες, πέραν από τους περιπάτους, δεν συζητήθηκε βασικά το εδαφικό, οι εγγυήσεις και στο περιουσιακό κόλλησαν γιατί η τουρκική πλευρά διαβάζει από την ανάποδη το κοινοτικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει να εξηγηθεί πώς η τουρκική πλευρά βλέπει τη «συμφωνία-μοντέλο για την περιοχή», τον «φάρο ελπίδας που θα ανάψει», με περιορισμούς, παρεκκλίσεις, με εθνικό ξεκαθάρισμα. Ποιος θα πεισθεί για όλα αυτά, όταν όλες οι διεθνείς τοποθετήσεις είναι πως είμαστε στο παρά ένα της λύσης; Το κόστος της εικόνας «της τρελής χαράς» ποιος θα την πληρώσει όταν υπάρξει αποτυχία;

Σημείωση: Δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνονται συναντήσεις και να πραγματοποιούνται επαφές. Γιατί δεν έγινε, όμως, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη; Επειδή, αναφέρθηκε, στη Γενική Συνέλευση μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο Νταβός;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: