Έγκλημα πολέμου των Σαουδαράβων στην Υεμένη: Βόμβες διασποράς κατά αμάχων




Η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία που μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς (cluster bombs) αμερικανικής μάλιστα προέλευσης.

Αυτό τονίζει η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της και καταγγέλλει το έγκλημα πολέμου των Σαουδαράβων, καθώς η χρήση των εν λόγω πυρομαχικών, επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις.

Οι Σαουδάραβες όμως όχι μόνο τα χρησιμοποίησαν κατά ενόπλων, αλλά και κατά αμάχων, όπως αναφέρει η οργάνωση, αποδεικνύοντας τους ισχυρισμούς της με στοιχεία και φωτογραφίες. Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι Σαουδάραβες είναι παλαιά αμερικανικά, κατασκευής του 1978.

«Ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά με στόχο την εξόντωση αμάχων, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου», αναφέρει αξιωματούχος της οργάνωσης.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβανομένης, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό των απωλειών αμάχων και εξετάζουμε τις καταγγελίες για πλήγματα κατά αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Από τον περασμένο Μάρτιο που η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της άρχισαν τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 27.000 έχουν τραυματισθεί.

http://www.worldbulletin.net/headlines/168204/saudi-led-coalition-used-cluster-bombs-in-yemen

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: