Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ΑΗΚ, τα ωράρια των καταστημάτων, η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι δηλώσεις Ακιντζί χθες βράδυ στην διακαναλική κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Αναφορές γίνονται επίσης στο παρασκήνιο της δολοφονίας του 23χρονου Τάσου Γεωργίου, στον σκυβαλότοπο στον Κοτσιάτη, την δίωξη Ντεμιρτάς στην Τουρκία κ.α.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Στα χέρια Λακκοτρύπη η απάντηση της Τρόικας” γράφει ότι ήρθε χθες και παραδόθηκε στον Υπουργό Ενέργειας η απάντηση της Τρόικας που αφορά την ΑΗΚ και πως δημιουργούνται δύο οργανισμοί υπό τον έλεγχο του κράτους. Αλλού γράφει ότι ψάχνουν την άκρη στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα για τον φόνο του 23χρονου Τάσου Γεωργίου και ελέγχεται και το οπτικό υλικό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τελεσίδικη λύση στο θέμα των ωραρίων θα δώσει το Ανώτατο.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Απαιτεί εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία” αναφέρεται στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ ο Τ/κ ηγέτης σε τ/κ τηλεοπτικά δίκτυα για το κυπριακό και άλλα ζητήματα. Αλλού γράφει ότι παραδίδονται οστά Ελλαδιτών που βρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι σημαντικό το ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας για την Κύπρο.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Μέσω ΕΕ η πρώτη κατοικία” γράφει ότι έγκριση της Κομισιόν περιμένει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του Σχεδίου για την προστασία της πρώτης (μόνιμης) κατοικίας. Αλλού γράφει ότι είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργίου πριν 20 μέρες και ο πατέρας του δήλωσε ότι από τη μια φατρία της νύχτας πήγε στην άλλη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρίνεται το μέλλον του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και σήμερα θα διαφανεί αν η Λευκωσία θα βουλιάξει στα σκουπίδια.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Ωράριο αναρχίας στο λιανικό εμπόριο” γράφει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, περιφρονώντας τον νόμο που επαναφέρει την κατάσταση του 2006, στήνουν σκηνικό ενσυνείδητης- όπως γράφει – παρανομίας και πως η Βουλή δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αλλού γράφει ότι πρόοδο σε όλα τα θέματα βλέπει ο Ακιντζί και αναφέρεται στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στάληκε επείγουσα επιστολή σε Κομισιόν και Ευρωβουλή για πίεση προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει η δίωξη εναντίον του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η αγγλόφωνη “Cypus Mail” με τίτλο “Τα μεγάλα καταστήματα αψηφούν τα ωράρια λειτουργίας” γράφει ότι τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα καλούν τον κόσμο να ψωνίσει στις 3 Ιανουαρίου καθώς θα είναι ανοικτοί παρά τους νέους κανονισμούς. Αλλού διερωτάται εάν θα μπορούσε ο Τζορτζ Μπεστ να είναι Κύπριος με βάση και δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ισλαμικό κράτος έθεσε τους κανόνες για σεξουαλική επαφή με τις γυναίκες – σκλάβες που διατηρεί.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική καθημερινή” με τίτλο “Οι εποπτικές συμπληγάδες για τις τράπεζες το 2016” αναφέρει ότι κερδοφορία, μη εξυπηρετούμενα και εταιρική διακυβέρνηση είναι στο μικροσκόπιο SSM και πως στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό ήδη εκφράζεται δυσανασχέτηση για τον νέο επόπτη. Αλλού αναφέρει ότι με άνοδο αφήνει το 2015 η αγορά αυτοκινήτου. Σε άλλο θέμα γράφει για μποναμά στις άδειες κυκλοφορίας με μειώσεις στα τέλη μικρών φορτηγών.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: