Βαξεβάνης εναντίον εισαγγελέων για την υπόθεση Βγενόπουλου




“Απορριπτέος κάθε υπαινιγμός ή οποιαδήποτε κακοήθης καταγγελία” απαντά με δελτίου Τύπου η εισαγγελία Εφετών σε δημοσιεύματα του περιοδικού Hot Doc, που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και τα οποία εμφανίζουν εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς να συγκαλύπτουν δικογραφίες σχετικά με δραστηριότητες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε δικαστικό πραξικόπημα ώστε να βγάλουν καθαρό τον κ. Βγενόπουλο, τον οποίο, όπως τονίζεται, ζητούν οι κυπριακές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης οικονομικών αδικημάτων.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού αναφέρεται ότι αποκαλύπτεται το πραξικόπημα διαρκείας που συντελείται στο χώρο της Δικαιοσύνης για χάρη του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Το HOT DOC γράφει ότι το πραξικόπημα σχετίζεται με την αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πράξη που είναι παράνομη και οδηγεί σε ακυρότητα τυχόν δίωξης που ασκηθεί στο μέλλον, όπως προκύπτει από έγγραφο του ίδιου του προϊσταμένου των εισαγγελέων Διαφθοράς, Νίκου Παντελή.

Η αφαίρεση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων από τον Οκτώβριο του 2010 που δεν μπορούν παρά να ερμηνευθούν ως τυφλότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στις καταγγελίες που αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο κι είχαν γίνει από θεσμικά όργανα όπως η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η κυπριακή Βουλή κι οι ανακριτικές Αρχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, σε πληροφορίες που πήρε από την Κύπρο, βάσισε την αναφορά του κι ο μέχρι πρότινος εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής Γιάννης Αγγελής προς τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή και την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στην οποία παραθέτει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην προς έλεγχο δραστηριότητα της Λαϊκής Τράπεζας, επί των ημερών του Βγενόπουλου. Το περιοδικό δημοσιεύει τα επίμαχα σημεία της αναφοράς αυτής.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο σημειώνει ότι με δελτίο Τύπου της, η εισαγγελία Εφετών, όχι μόνο απορρίπτει τις καταγγελίες του περιοδικού, αλλά περνά και στην αντεπίθεση, αναφέροντας πως γεννά απορίες και ερωτηματικά η “πεισματική εμμονή και έντονη προσπάθεια” του εκδότη του περιοδικού για την ανάθεση και χειρισμό της υπόθεσης του επιχειρηματία σε συγκεκριμένο εισαγγελέα, “στο πρόσωπο του οποίου όμως, συντρέχει νόμιμος λόγος αποκλεισμού”. ”

«Η πολύπτυχη αυτή υπόθεση διερευνάται, στο σύνολό της, από περισσότερους του ενός δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να είναι εκ των προτέρων απορριπτέος κάθε υπαινιγμός ή οποιαδήποτε κακοήθης καταγγελία για συγκάλυψή της» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας. «Αντίθετα, εύλογες απορίες και ερωτηματικά, γεννά η πεισματική εμμονή και έντονη προσπάθεια του εκδότη του περιοδικού για τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, στο σύνολό της, αποκλειστικά από συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, στο πρόσωπο του οποίου όμως, συντρέχει νόμιμος λόγος αποκλεισμού».

Η εισαγγελία Εφετών καταλήγει, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση “καμία απολύτως εξωτερική φωνή από οπουδήποτε κι να προέρχεται, δεν πρόκειται να διαπεράσει τους τοίχους του δικαστικού μεγάρου, ούτε και να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την νόμιμη πορεία όλων, ανεξαιρέτως, των υποθέσεων που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών”.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: