Ονδούρα: Είναι φοιτητές… Αμερικανοί: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι τρομοκράτες




Οι πέντε Σύροι οι οποίοι συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία της Ονδούρας, καθώς ταξίδευαν με κλεμμένα και παραχαραγμένα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν ανήκουν σε «κάποιον τρομοκρατικό πυρήνα», οι τέσσερις από αυτούς είναι φοιτητές πανεπιστημίου, όλοι τους έφυγαν από την πατρίδα τους για να σωθούν από τον πόλεμο και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στην Τεγκουσιγκάλπα.

Οι αρχές της Ονδούρας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως αυτά τα πέντε πρόσωπα συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 350 και πλέον. Την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ονδούρας, οι πέντε Σύροι κατάγονται από τις πόλεις Χομς και Χασάκα και είναι 19 ως 30 ετών. Πρόκειται για τους Ματζντ Γάνουτ Κούσα, Φαντί Φριτζ Σεχάντα, Μάζεν Μιχαήλ, Λούρανς Σαμάαν και Ουίλιαμ Γάνεμ.

Οι άνδρες πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστή καθώς αντιμετωπίζουν την κατηγορία πως ταξίδευαν με παράνομα παραχαραγμένα έγγραφα. Το ένα από τα διαβατήρια που είχαν κλέψει ανήκε σε μια Ελληνίδα, ανέφεραν οι αρχές στην Ονδούρα.

Στο μεταξύ μια πηγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πέντε Σύροι που συνελήφθησαν στην Ονδούρα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως συνδέονται με την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι φέρονται να ήθελαν να βρουν δουλειά στη Γουατεμάλα.

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως οι μέχρι στιγμής πληροφορίες της Ουάσινγκτον υποδεικνύουν πως τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν την πρόθεση να φθάσουν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο αλλά έψαχναν δουλειά στη Γουατεμάλα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Σύροι πολίτες, που συνελήφθησαν στην Ονδούρα έχοντας στην κατοχή τους κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας. Είναι φοιτητές, τόνισαν. (US government source says Syrians picked up in Honduras have no known connection to terrorism).

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των πέντε Σύρων που πιάστηκαν με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια

Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν πέντε Σύρους υπηκόους που φέρονται να προσπαθούσαν να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η ομάδα των Σύρων ανδρών έφθασε αργά χθες Τρίτη στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, από την Κόστα Ρίκα και σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς τα σύνορα με τη γειτονική Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα διαβατήρια είχαν παραχαραχθεί και οι φωτογραφίες των κατόχων τους είχαν αντικατασταθεί με αυτές των Σύρων.

«Λάβαμε πληροφορίες από αστυνομικές υπηρεσίες (άλλων κρατών) ότι αυτοί οι πέντε Σύροι αναχώρησαν από την Ελλάδα και πέρασαν από την Τουρκία, στη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα πριν τελικά φθάσουν στην Τεγκουσιγκάλπα», δήλωσε ο Ανίμπαλ Μπάκα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ονδούρας. «Είναι κανονικοί Σύροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα κλεμμένα διαβατήρια φέρουν τα εξής ονόματα: Μαρινάκης Κωνσταντίνος, Μπούζας Βασίλειος, Κυριμόπουλος Χαράλαμπος, Τζεμπελίκος Αλέξανδρος, Μπέλλιος Αναστάσιος.

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα Φωτογραφία www.laprensa.hn
REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τεγκουσιγκάλπα, Honduras

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν πέντε Σύρους υπηκόους που φέρονται να προσπαθούσαν να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η ομάδα των Σύρων ανδρών έφθασε αργά χθες Τρίτη στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, από την Κόστα Ρίκα και σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς τα σύνορα με τη γειτονική Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα διαβατήρια είχαν παραχαραχθεί και οι φωτογραφίες των κατόχων τους είχαν αντικατασταθεί με αυτές των Σύρων.

ELLADA-HONDURAS001

ELLADA-HONDURAS002

ELLADA-HONDURAS003

ELLADA-HONDURAS004

ELLADA-HONDURAS005

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα Φωτογραφία www.laprensa.hn

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: