Η Άσμα αλ-Άσαντ διαγνώσθηκε με λευχαιμία: Η πρώτη κυρία της Συρίας «Το τριαντάφυλλο της ερήμου», η πραγματική υπουργός Οικονομικών δίπλα στον δικτάτορα σύζυγό της [videos]

Bashar and Asma al-Assad. via wikimedia.org




Η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαγνώσθηκε με λευχαιμία, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου είχε ανακοινωθεί πως ανέρρωσε πλήρως από καρκίνο του μαστού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 48χρονη Άσμα θα υποβληθεί σε πρωτόκολλο ειδικής θεραπευτικής αγωγής που απαιτεί την απομόνωσή της και ότι ως εκ τούτου θα απέχει από δημόσιες υποχρεώσεις.

Η Άσμα αλ-Άσαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Σύριους γονείς. Αποφοίτησε από το King’s College του Λονδίνου το 1996 με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και στη γαλλική λογοτεχνία. Έκανε καριέρα σε επενδυτική τράπεζα και επρόκειτο να ξεκινήσει MBA στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όταν παντρεύτηκε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2000.

Είχε ξεκινήσει να εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια στον Όμιλο Deutsche Bank στο τμήμα διαχείρισης hedge fund με πελάτες στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Το 1998, είχε ενταχθεί στο τμήμα επενδύσεων της J.P. Morgan όπου εργάστηκε σε μια ομάδα που ειδικευόταν στη βιοτεχνολογία και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Παραιτήθηκε από τη δουλειά της στην επενδυτική τραπεζική μετά τον γάμο του ζευγαριού και παρέμεινε στη Συρία, όπου γεννήθηκαν τα τρία παιδιά τους.

Ως Πρώτη Κυρία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση  κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος μιας πρωτοβουλίας μεταρρυθμίσεων που σταμάτησε λόγω του ξεσπάσματος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Μαζί με τον σύζυγό της Μπασάρ, η Άσμα θεωρείται ένας από τους «κύριους οικονομικούς παράγοντες» στη Συρία και ελέγχει μεγάλα τμήματα των συριακών επιχειρηματικών τομέων, τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, ακινήτων και ναυτιλιακών βιομηχανιών.

Ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου συριακού εμφυλίου πολέμου, μια σύγκρουση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, ο Άσαντ υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ ενώ η Πρώτη Κυρία Άσμα αλ-Άσαντ έχει υποστεί περιορισμούς να ταξιδεύει εντός της Ευρώπης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνεται σε μια προκαταρκτική έρευνα της μονάδας Εγκλημάτων Πολέμου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σχετικά με ισχυρισμούς που αφορούν «συστηματική προσέγγιση βασανιστηρίων και δολοφονιών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων» και υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών»

«Ένα τριαντάφυλλο στην έρημο» 

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Vogue δημοσίευσε το “A Rose in the Desert”, ένα κολακευτικό προφίλ της Άσαντ από την βετεράνο συγγραφέα μόδας Joan Juliet Buck  Το άρθρο αργότερα αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Vogue χωρίς συντακτικό σχόλιο εκείνη την άνοιξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εξαφάνιση του προφίλ της Άσαντ, ο συντάκτης της Vogue δήλωσε ότι «καθώς τα τρομερά γεγονότα (εμφύλιος πόλεμος) του περασμένου ενάμιση έτους εκτυλίσσονταν στη Συρία, κατέστη σαφές ότι οι προτεραιότητες και οι αξίες της Συρίας ήταν εντελώς αντίθετες με εκείνες της Vogue.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η οικογένεια Άσαντ «πλήρωνε στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον Brown Lloyd James 5.000 δολάρια το μήνα για να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Vogue και της πρώτης κυρίας, σύμφωνα με την εταιρεία».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντουμπάι

Για τις 28 Ιουνίου ορίσθηκαν οι εκλογές στο Ιράν μετά το θάνατο του Ραΐσι: Η επικήδεια πομπή την Τετάρτη, στην Τεχεράνη, για τα θύματα του δυστυχήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: