Αρνείται να φύγει ο Άσαντ: “Δεν υπάρχει εναλλακτική”, αναφέρει ο Σύρος ΥΦΕΞ




Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μέκνταντ απέρριψε την ιδέα που προκρίνουν οι δυτικές δυνάμεις για μια «μεταβατική περίοδο» που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογο του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο Μέκνταντ δήλωσε πως ο συριακός λαός εξέλεξε τον Άσαντ στις προεδρικές εκλογές του 2014, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για την ηγεσία της χώρας.

Τα σχόλια του υφυπουργού Εξωτερικών, που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, αποτελούν την πρώτη τοποθέτηση αξιωματούχου της συριακής κυβέρνησης, έπειτα από την συνάντηση της Παρασκευής στη Βιέννη για την συριακή κρίση.

«Συζητάμε για ένα διάλογο σε εθνικό επίπεδο στην Συρία, για το σχηματισμό κυβέρνησης με διευρυμένη αντιπροσώπευση και για μια συνταγματική διαδικασία. Δεν συζητάμε όμως επ’ ουδενί για αυτό που αποκαλείται μεταβατική περίοδος», ανέφερε ο Μέκνταντ. Αυτή η πρόταση υπάρχει «μόνο στο μυαλό όσων δεν ζουν στην πραγματικότητα», επισήμανε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο συριακός λαός επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στην ηγεσία του προέδρου Άσαντ», τόνισε ο Μέκνταντ.

«Είναι ένας πρόεδρος εκλεγμένος από τον συριακό λαό με ευρεία πλειοψηφία, σε εκλογές που διεξήχθησαν με αδιάβλητη και δημοκρατική διαδικασία και όλοι πρέπει να σεβαστούν τις συνταγματικές διατάξεις στην Συρία», ανέφερε.

Νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα (ΜΚΟ)

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Επίσης στη βόρεια Συρία, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαλέπι, η οποία χωρίζεται σε συνοικίες που ελέγχουν οι δυνάμεις της κυβέρνησης και συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες, κατά την ίδια πηγή.

«Δεκατρία μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον 16 αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κτίρια και οχυρές θέσεις της οργάνωσης στην πόλη της Ράκας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν τα αεροσκάφη που προχώρησαν στα πλήγματα ανήκαν στη συριακή ή στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, η οποία διεξάγει από την 30ή Σεπτεμβρίου μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

«Αυτός ο απολογισμός προέρχεται από μόνο ένα νοσοκομείο καθώς δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν πληροφορίες από τα άλλα νοσοκομεία στα οποία το ΙΚ μετέφερε τους τραυματίες του λόγω των μέτρων ασφαλείας» σε αυτά, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Το ΙΚ κατέλαβε τη Ράκα τον Ιανουάριο του 2014, έπειτα από σφοδρές μάχες με άλλες οργανώσεις ανταρτών, που είχαν αποσπάσει την πόλη από τις δυνάμεις του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2013.

Στο Χαλέπι τουλάχιστον 10 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και τραυματίες.

Εξάλλου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία που είχε σχηματιστεί τον Οκτώβριο, προέλασε βορειοανατολικά της πόλης της Χασάκας, όπου μονάδες της εμπλέκονται σε μάχες με το ΙΚ, κατά πληροφορίες της ίδιας ΜΚΟ. Ακόμη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για επτά τζιχαντιστές νεκρούς σε μάχες και επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που δρα εναντίον του ΙΚ.

Reuters, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: