Κέρι: “Θέλουμε να συνδυάσουμε τη δράση μας με τη Ρωσία στην Συρία”




Συνδυασμό της δράσης τους με τη Ρωσία στην Συρία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας σε ρωσικό δίκτυο.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την συνεργασία τους με τη Ρωσία στην Συρία. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις ρωσικές αποφάσεις σχετικά με την πολιτική μετάβαση στη χώρα αυτή, δηλαδή με την απομάκρυνση του Άσαντ.

«Φυσικά σχεδιάζουμε να συνδυάσουμε τη δράση μας με τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Θέλουμε ευρύτερη συνεργασία, αλλά εξαρτάται από τη Ρωσία και από τις αποφάσεις της για μια ειρηνική, πολιτική διευθέτηση στην Συρία», είπε ο Κέρι.

Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπτύξει περιορισμένο αριθμό ανδρών των ειδικών δυνάμεων στην Συρία, σε συνεργασία με τοπικές συριακές δυνάμεις. Ο Κέρι χαρακτήρισε επίσης «ιδιαιτέρως παραγωγικές» τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Βιέννη, την περασμένη εβδομάδα, για το Συριακό, με την συμμετοχή, για πρώτη φορά, και του Ιράν.

«ΗΠΑ και Ρωσία κατάφεραν να προχωρήσουν προς τη λύση της πολιτικής μετάβασης στην Συρία για την επίτευξη της ειρήνης. Αναμφισβήτητα επιθυμούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας και όχι να είμαστε αντιμέτωποι. Όλα θα εξαρτηθούν, όμως, από τις αποφάσεις της Μόσχας», τόνισε, εκφράζοντας, παράλληλα, τις ενστάσεις του για τους στόχους της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στην Συρία, η οποία, κατ’ αυτόν, στοχεύει στην ενδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ.

Sputnik, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: