«Ξηλωθείτε» λόγω παραοικονομίας




Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗ

Το αυξημένο κόστος της πρότασης κυβέρνησης-πιστωτών για τη σωτηρία της χώρας οφείλεται στη δημοσιονομική εκτροπή των τελευταίων μηνών και τη δυναμική ύφεσης που έχει διαμορφωθεί, επιτείνοντας την παραοικονομία.

πλήρης γνώση των Ευρωπαίων εταίρων για την πολιτική ανοχή έναντι αυτής και την «εθνική» αδράνεια για μεταρρυθμίσεις που καταργούν το πελατειακό καθεστώς «εξυπηρέτησης» ειδικών κοινωνικών ομάδων (κλειστά επαγγέλματα και αγορές, υψηλόμισθοι του Δημοσίου και υψηλές συντάξεις, προνόμια συνδικαλιστών κ.λπ.), συνέτεινε στην αυστηροποίηση των απαιτήσεων. Το τελευταίο διάστημα, η εξαφάνιση της τραπεζικής ρευστότητας, η συγκέντρωση των αποθεμάτων από το κράτος και η καθυστέρηση των πληρωμών του Δημοσίου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, ανέστειλαν επιχειρηματικές αποφάσεις, ενώ διόγκωσαν την παραοικονομία.

Ο πακτωλός φοροδιαφυγής που είναι στημένος γύρω από τη γενικευμένη αποφυγή έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων και την ανοχή έως και αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών έχει κορυφωθεί. Ακόμα και θέσεις εργασίας της επίσημης οικονομίας παραμένουν κενές, καθώς άνεργοι προσφέρονται να απασχοληθούν υπό τον όρο ότι θα πληρωθούν «μαύρα», με τη βεβαιότητα του μη ελέγχου από την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, αντί η κυβέρνηση να προωθεί μεταρρυθμίσεις και να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του κράτους για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, επιλέγει οριζόντια μέτρα, έμμεσους φόρους και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές με πρώτα θύματα τις επιχειρήσεις και εν τέλει τους ανέργους. Επιπλέον, συμπράττει στην εκτράχυνση του φαινομένου καθώς δεσμεύτηκε να προστατεύσει όλες τις ομάδες ειδικών συμφερόντων, ενώ μετεκλογικά «καλύπτει» κάθε φοροδιαφεύγοντα και αδρανοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο όνομα της ακύρωσης του «ταξικού» ρόλου του κράτους.

Τελικά, η πρώτη φορά εθνικολαϊκιστική «Αριστερά» αποδεικνύεται συνεργός στο έγκλημα εναντίον όλων αυτών που δεν φοροδιαφεύγουν και δεν ενισχύουν με «μαύρα» τα εισοδήματά τους, παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.

Οι δε «κακοί» ξένοι που «επιβουλεύονται» τη χώρα και δεν την αφήνουν με την ησυχία της να παράγει ελλείμματα και εκλεκτούς φοροδιαφεύγοντες… αποδεικνύονται «βιτρίνα» απόκρυψης των ευθυνών των κάθε λογής κομματικών μηχανισμών και πολιτευτών που διαπλέκονται με το σύστημα της φοροδιαφυγής, εκμεταλλευόμενοι τις πελατειακές εξαρτήσεις που αυτή δημιουργεί.

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης, Διδάσκει Διεθνή Οικονομικά στο Παν/μιο του Αιγαίου. Εχει διατελέσει διευθύνον στέλεχος εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Διδάκτωρ Παν/μίου της Οξφόρδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: