Greekoholics: Οι επενδυτές που επιμένουν Ελλάδα




 

Στους Greekoholics, τους επενδυτές που επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα, παρά τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν, αναφέρεται άρθρο της Ivana Kottasova στο CNN MONEY με τίτλο «These investors are getting killed in Greece».

Σημειώνει ότι, μολονότι η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών αποφεύγει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, μια ομάδα θαρραλέων  -ή ενδεχομένως διορατικών- διαχειριστών κεφαλαίων αμφισβητεί τις γενικές παραδοχές και ποντάρει μεγάλα ποσά στη χώρα, η οποία συνεχίζει να φλερτάρει με την στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ.

Τους έλκουν οι καταστάσεις που δεν είναι και τόσο ρόδινες.

«Ορισμένες από τις καλύτερες αποδόσεις στα χρηματιστήρια προέρχονται από καταστάσεις πραγματικά άθλιες, οι οποίες βελτιώνονται ελαφρά και γι’ αυτό μας αρέσουν οι αρνητικές γεωπολιτικές ειδήσεις» επισημαίνει ο Meb Faber, συνιδρυτής του Cambria Investment Management.

Υπήρξαν πολλές αρνητικές ειδήσεις πρόσφατα. Η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως την τελευταία δόση από το σχέδιο διάσωσης των 240 δις ευρώ για να αποφύγει τη στάση πληρωμών, ενώ οι πιστωτές της θα αποδεσμεύσουν τη δόση εάν η Ελλάδα συμφωνήσει στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τους τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια το 2013 στις ελληνικές τράπεζες που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση του 2012. Ο Mark Yusko είναι ένας από αυτούς τους επενδυτές. Ο ιδρυτής της Morgan Creek Capital Management δηλώνει ότι το 5% του χαρτοφυλακίου του, που ισοδυναμεί με εκατομμύρια δολάρια, είναι επενδυμένο στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι έχει χάσει το 20% των επενδύσεών του στις τράπεζες.

Στα άλλα επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν μετοχές στις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνεται το βρετανικό Majedie Asset Management, το αμερικανικό Wellington Management και το Vanguard Group. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα χαρτοφυλάκιά τους στα τέλη Μαρτίου, τα εν λόγω  hedge funds έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα στοιχεία.

Ακόμη και ο  John Paulson έχει πληγεί. Η αξία των μετοχών του στην Alpha Bank μειώθηκε κατά 40 εκ. ευρώ περίπου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Το Cambria Investment Management έχει επενδύσει 7 εκ. δολάρια, το 9% περίπου των περιουσιακών του στοιχείων, στην Ελλάδα. Το fund έχασε το 20% των κεφαλαίων του κατά το δωδεκάμηνο έως τα τέλη Μαρτίου. Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Meb Faber του Cambria οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμες, ακόμη και στην περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλλοι ωστόσο είναι πεπεισμένοι ότι η Γερμανία και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα επιτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ευρωζώνη δημιουργήθηκε με τρόπο ώστε όταν εντάσσεσαι να μην μπορείς να φύγεις» σημειώνει ο Yusko της Morgan Creek προσθέτοντας ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς το νόμισμα θα ενισχύονταν πλήττοντας τη γερμανική οικονομία». Υπάρχει επίσης ο γεωπολιτικός παράγοντας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ήθελαν την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία σε μια περίοδο μεγάλης έντασης σχετικά με την Ουκρανία. «Εάν τα πράγματα επιδεινωθούν η Ελλάδα θα στραφεί στη Ρωσία» τόνισε ο Yusko.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι επενδυτές που θεωρούν ότι το κύμα αρνητικών ειδήσεων από την Ελλάδα αποτελεί τρικυμία μέσα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού. Η Japonica Partners, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο ιδρυτής του Fund, Paul Kazarian, δήλωσε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη αξιόπιστης λογιστικής. «Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα έχουν, αλλά θεωρούμε ότι οι αριθμοί χρέους είναι πολύ καλύτεροι», σημείωσε.

http://money.cnn.com/2015/05/21/investing/greece-investors-losses/?sr=cnnifb

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: