FT: Διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας η προειδοποίηση για μη καταβολή δόσης στο ΔΝΤ




Τη χρήση του επιχειρήματος «δεν πληρώνουμε την επόμενη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» για διαπραγματευτικό όπλο και ως μέσο άσκησης πίεσης στους εταίρους, βλέπουν έγκυροι αναλυτές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας τις σχετικές δηλώσεις δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα.

Η εφημερίδα Financial Τimes έκανε πρώτο θέμα σήμερα τις απειλές, όπως γράφει, της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να καταβάλει την επόμενη δόση της στο ΔΝΤ.

Παρατίθεται από την εφημερίδα χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι τα οφειλόμενα χρήματα «δεν θα δοθούν, δεν υπάρχουν για να δοθούν», ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής δήλωσε σήμερα πως ακόμα και εάν υπήρχαν αυτά τα χρήματα «δεν πρέπει να τα δώσουμε».

Ακόμα και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, και εταίρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), δήλωσε το πρωί σήμερα ότι «αν η χρυσή τομή με τους δανειστές δεν έχει βρεθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου, τότε το ενδεχόμενο να μην πληρώσουμε την δόση στο ΔΝΤ μένει ανοικτή».

Η ανταποκρίτρια της Financial Times στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, επισημαίνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους «αυτές τις απειλές», καθώς θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση «ως διαπραγματευτική τακτική».

Η επόμενη καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 6η Ιουνίου, τελευταία μέρα για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ που ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Για την αδυναμία καταβολής αυτού του ποσού εάν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, την περασμένη εβδομάδα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Και η Financial Times, στο σημερινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί το ΔΝΤ για αδυναμία πληρωμής αν δεν επιτευχθεί συμφωνία οικονομικής βοήθειας», υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός  προέβη σε μια παρόμοια απειλή στην επιστολή που έστειλε στην Κριστίν Λαγκάρντ πριν από δύο εβδομάδες.

Εκείνη η προειδοποίηση αφορούσε  την δόση του Μαΐου, η οποία τελικά αποπληρώθηκε με χρήματα που αποταμιεύτηκαν από ειδικό, έκτακτο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και που κάθε χώρα-μέλος του ΔΝΤ υποχρεούται να καταβάλλει ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα σε ώρα μεγάλης ανάγκης.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: