Σκληρή επίθεση Μαξίμου σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύουν περίσσευμα θράσους τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι η κυβέρνηση «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Στην προσπάθειά τους, όμως, αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια “αριστερή παρένθεση” Υποστηρίζει, λοιπόν, η ΝΔ ότι μέχρι τον Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά. Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Έναν μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα, δηλαδή, η “μαύρη τρύπα” των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ. Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα -τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών».

Εξάλλου, σχετικά με το επιχείρημα της ΝΔ ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «αυτό που δεν λέει, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε- αυτός δεν είναι άλλος από τον δανεισμό!». Και πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ-όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ».

Και οι κυβερνητικές πηγές συμπεραίνουν: «Επειδή, λοιπόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης».

Σχετικά με το τι γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές τονίζουν: «Η ελληνική κυβέρνηση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία».

Α. Σιμάτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως, στις 17:30 ώρα Ελλάδος, το Euro Working Group, με αντικείμενο την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν πηγές της κυβέρνησης. Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναμένεται να επικεντρωθεί στα έως τώρα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal