Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη: Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου παίζονται πολύ περισσότερα για το μέλλον της Ευρώπης… Τι ενώνει τους πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε.;

FILE PHOTO: epa10539517 European Council President Charles Michel (L) and European Commission President Ursula von der Leyen walk on a corridor ahead of a press conference at the end of an EU Summit in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Έντονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πυροδότησε (για άλλη μια φορά) η έκθεση της S&P Global Ratings για την ελληνική οικονομία.

Μια έκθεση που διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας (BBB-), με θετικές όμως (από σταθερές προηγουμένως) των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου.

Όλα αυτά θα ισχύσουν και θα βελτιωθούν, σύμφωνα με την S&P, «αν οι προσδοκίες μας για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ επιβεβαιωθούν».

«Απάντηση σε όσους συνεχώς γκρινιάζουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών», χαρακτήρισε την έκθεση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

  • «Το περιφερόμενο “ΒΒΒ-“ ούτε τρώγεται ούτε έχει επηρεάσει θετικά με οποιονδήποτε τρόπο τη ζωή των πολιτών» απάντησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε ένας ορυμαγδός αντεγκλήσεων. Αναμενόμενος φυσικά, καθώς σε λιγότερες από 50 ημέρες έρχονται οι ευρωεκλογές. Για να θυμίσουν όμως ότι «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε», που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος.

Το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λέσβο: Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όμως, παίζονται πολύ περισσότερα για το μέλλον της Ευρώπης. «Αν θα υπάρξει αντιστροφή στην παρακμή της γηραιάς ηπείρου, όπως τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, στην έκθεση που του ανέθεσε να εκπονήσει η Ε.Ε. για την ενιαία αγορά.

Το νέο γεωπολιτικό σενάριο αναγκάζει άλλωστε την Ε.Ε. να αναδιατυπώσει τη στρατηγική της για την ανταγωνιστικότητα. Με μεγαλύτερη θωράκιση έναντι επενδυτών εκτός Ε.Ε. Για να αναστρέψει την οικονομική της παρακμή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ασιατικές χώρες.

Ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και πρέπει να προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα κύμα γνήσιων ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων.

  • «Μια ενιαία αγορά με δόντια», όπως απαίτησε ο Λέτα. Που θα θέσει τις βάσεις για ένα νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., μετά τις ευρωεκλογές.

Η βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση. Τα κράτη-μέλη να διαθέτουν μέρος των δημόσιων ενισχύσεων σε ευρωπαϊκά έργα. Και κοινή αντιμετώπιση του χρέους, με ταμεία επόμενης γενιάς.

Αυτά είναι που πρέπει να μας ενώνουν. Μαζί με την αλληλεγγύη, την εξάλειψη της ανασφάλειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Μακριά από κοντόφθαλμες και εφήμερες αντεγκλήσεις, για λίγες παραπάνω ψήφους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πώς κατάφερε η Δύση να… απογειώσει τη ρωσική οικονομία εν μέσω του πολέμου; Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2023 αυξήθηκε κατά 3,6%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: