Η ΕΚΤ απειλεί επαναλαμβάνοντας το σενάριο του ΄12




Σε άρθρο του Jeff Black στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «ECB Shuts Off Direct Funds to Greece as Reform Progress in Doubt», επισημαίνεται η ηλεκτρονικά αποσταλείσα  απόφαση της ΕΚΤ με την οποία ασκείται πίεση στην νέα ελληνική Κυβέρνηση περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στις υφιστάμενες δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως δεδομένη μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ότι θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος». Η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη ώρες μόνο μετά τη συνάντηση του έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. «Η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκείς εναλλακτικές εγγυήσεις θα μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος», επισημαίνεται στην απόφαση της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει επίσης τη δυνατότητα να αρνηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA και να αξιολογεί τη διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-04/ecb-shuts-off-direct-funds-to-greece-as-reform-progress-in-doubt

Για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύεται ανταπόκριση του Brian Blackstone από τη Φρανκφούρτη με τίτλο «ECB Suspends Greek Collateral Waiver for Regular Lending Facilities», όπου αναφέρεται ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής έρχεται καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στην νέα ελληνική Κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας.  Ως συνέπεια της ανακοίνωσης αυτής έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,8% στο 1,1387.

Ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Ο Win Thin της Brown Brothers Harriman δήλωσε ότι «όπως φαίνεται η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι. Πιθανότατα θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα». Ο Shaun Osborne της TD Securities δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στην νέα ελληνική Κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί και να αποδεχτεί τις ευθ ύνες της για τους όρους αποπληρωμής του χρέους της.

http://www.wsj.com/articles/ecb-suspends-greek-banks-waiver-for-regular-lending-facilities-1423083467

Άρθρο του Lorcan Roche Kelly για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «The ECB Just Tightened The Screws On Greece», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ και στις επιπτώσεις της επί του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο από την ανακοίνωση της ΕΚΤ φαίνεται ξεκάθαρα ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε την χορήγηση επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να καλυφθεί η όποια έλλειψη ρευστότητας που θα προκληθεί από τη χθεσινή απόφαση.

Επίσης τονίζεται ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ είναι «αντίγραφο» της διακοπής αποδοχής ελληνικών ομολόγων που έγινε το Φεβρουάριο του 2012.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-04/the-ecb-just-tightened-the-screws-on-greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: