CNBC: Ανησυχία για επανάκαμψη της κρίσης στην Ελλάδα




Στην ανησυχία των αγορών για την επανάκαμψη της κρίσης στην Ελλάδα εξαιτίας κυρίως του ενδεχομένου διενέργειας πρόωρων εκλογών και της επικράτησης μιας ακροαριστερής πλειοψηφίας που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ, αναφέρεται άρθρο του Alex Rosenberg που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «US investors must worry about Greece: strategist».

Πριν από δύο χρόνια η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελούσε την κυριότερη αιτία ανησυχίας των αγορών. Νέες ανησυχίες που προέρχονται από την Ελλάδα θα μπορούσαν ωστόσο εκ νέου να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον Larry McDonald, στρατηγικό αναλυτή της αμερικανικής Newedge.

Το ερχόμενο Φεβρουάριο θα πρέπει 180 μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι τότε η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επικράτηση της ελληνικής Ακροαριστεράς, που αντιτίθεται στα μέτρα της ΕΕ που συνοδεύουν το σχέδιο διάσωσης. Οι πολιτικές κινήσεις της αριστερής κυβέρνησης θα μπορούσαν έτσι να οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Larry McDonald υπενθύμισε την ελληνική κρίση του 2012, με τη φημολογία εξόδου της χώρας από το ευρώ, και τις συνέπειες που είχε στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, καθώς όπως σημείωσε η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει αναντίρρητα την Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο όλοι οι επενδυτές δεν είναι απαισιόδοξοι για την Ελλάδα. Ο David Einhorn σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του CNBC εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επενδύει στις ελληνικές τράπεζες. «Η Ελλάδα είχε ήδη την χρεοκοπία της, άρα πολλά από τα προβλήματά της βρίσκονται πίσω της. Το χρέος σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαγραφεί, σε άλλες έχει αναδιαρθρωθεί, ενώ τα επιτόκια για το χρέος έχουν μειωθεί. Για μεγάλο μάλιστα μέρος του χρέους στα δεκαετή ομόλογα δεν καταβάλλονται καν τόκοι. Άρα ανοίγει ο δρόμος πλέον για την Ελλάδα».

http://www.cnbc.com/id/102107594

ΥΨΗΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Υψηλό παρέμεινε το χρέος των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης το 2013, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, αναφέρει ο Ian Wishart σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Euro-Area Debt Swells as Governments Strive to End Crisis».

Το χρέος των 18 χωρών της Ευρωζώνης ανήλθε το 2013 στο 90,9% σε σχέση με το ΑΕΠ, από το 89% το 2012., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο.

«Το αισιόδοξο αφήγημα, μόλις πριν από λίγο καιρό, με μια εκκολαπτόμενη ανάπτυξη που προκάλεσαν οι παρελθούσες μεταρρυθμίσεις και η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, αντικαταστάθηκε από βαθιές ανησυχίες καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί ενώ η ανησυχία των αγορών αυξάνεται» επισημαίνει ο Alessandro Leipold, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και επικεφαλής οικονομολόγος σήμερα στο Lisbon Council research group στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, μολονότι το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ το έχει η Ελλάδα (174,9%), η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με το τρίτο υψηλότερο χρέος (127,9%) δημιουργεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς.

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-21/euro-area-debt-swells-as-governments-strive-to-end-crisis.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: