“Πυρετός” τηλεφωνημάτων: Ομπάμα-Μέρκελ, Κέρι-Λαβρόφ




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε χθες Παρασκευή «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά την ουκρανική κρίση στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνέχισε η ανακοίνωση.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΚΕΡΙ ΜΕ ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας η εξεύρεση ενός διπλωματικού τρόπου για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Κέρι είπε στον Λαβρόφ πως μια διπλωματική πρόταση θα ανταποκρινόταν στα συμφέροντα του ουκρανικού λαού, της Ρωσίας και της διεθνούς κοινότητας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε αφότου νωρίτερα είχαν συνομιλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνέχεια ο Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, τον οποίο και ενημέρωσε για την συνομιλία που είχε με τον Λαβρόφ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, έκανε σήμερα έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του κοινοβουλίου της χώρας , δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών και διπλωματικών οδών. Ο Γι ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα πρόκειται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Κινέζος ΥΠΕΞ  δήλωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με την Ιαπωνία σε θέματα που αφορούν στην ιστορία και την εδαφική επικράτεια. Οι δεσμοί της Κίνας με την Ιαπωνία έχουν από καιρό κλονιστεί και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους 18 μήνες, εξαιτίας διαφωνίας σχετικά με μια ομάδα ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary – March 7, 2014

Readout of the President’s Call with Chancellor Merkel of Germany

The President spoke with Chancellor Merkel today about Ukraine.  The President welcomed the conclusions of the March 6 European Council and the unified position of the United States and the European Union regarding Ukraine.  The leaders agreed on the need for Russia to pull back its forces, allow for the deployment of international observers and human rights monitors to Crimea, and support free and fair presidential elections in May.  They discussed the need for Russia to agree quickly on the formation of a contact group that will lead to direct dialogue between Ukraine and Russia to de-escalate the situation and restore Ukraine’s territorial integrity.  The leaders reiterated their grave concern over Russia’s clear violation of international law through its military intervention in Ukraine.

ΠΗΓΗ: WHITE HOUSE, REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: