Ποιοι σεβάστηκαν τις αρχές του δικαίου;




Του Πανίκου Παναγιώτου

ΚΑΘΕ φορά που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο εξελίσσεται ένα γελοίο παιχνίδι υποκριτικής και αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Οι πρωταγωνιστές δίνουν την εντύπωση ότι όλοι εμείς, οι πολίτες του κόσμου, ζούμε σ’ έναν άλλο πλανήτη, χωρίς βιώματα, χωρίς ιστορική γνώση, χωρίς γεγονότα που καταμαρτυρούν την πάγια πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Επικαλούνται τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, αλλά ερμηνεύουν νόμιμο ότι ταιριάζει με τα συμφέροντά τους.

«Όλα τα μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού. Ποιοι λοιπόν και πότε σεβάστηκαν τις αρχές του ΟΗΕ και θα γίνουν σεβαστές και τώρα; Οι Ρώσοι στην Ουκρανία; Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στο Ιράκ; Οι Κινέζοι στο Θιβέτ; Οι Γάλλοι στο Μάλι; Οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη; Οι Τούρκοι στην Κύπρο;

Η κάθε περίπτωση μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, αφορμές και παραμέτρους, αλλά η ουσία είναι η ίδια: η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή είναι κατοχή. Ο Πούτιν έστειλε στρατό στην Κριμαία για να προστατέψει, όπως ισχυρίστηκε, την ασφάλεια των Ρώσων. Ο Μπους και ο Μπλερ είχαν στείλει στρατό χιλιάδες μίλια μακριά χρησιμοποιώντας την ίδια δικαιολογία: για την ασφάλεια των Αμερικανών και των Βρετανών, παρά το γεγονός ότι πριν και μετά την εισβολή στο Ιράκ, σε επίσημα έγγραφα του Πεντάγωνου και αρμοδίων υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι το καθεστώς του στυγνού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όσο οι διεθνείς σχέσεις έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ανειλικρίνεια και στηρίζονται σε μισές αλήθειες, τότε θα υπάρχει για πάντα χώρος δράσης για τον κάθε λογής εισβολέα και κατακτητή. Εξάλλου, αποτελεί διαχρονική πραγματικότητα η θουκυδίδεια θεωρία του πολιτικού ρεαλισμού ότι «ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του».

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: