Μποϊκοτάζ της συνόδου των G8 από ΗΠΑ και δυτικούς – Γιά νέες κυρώσεις ομιλεί ο Λευκός Οίκος




Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την Ουκρανία, και φαίνεται να συμφώνησαν ότι –ως νέο μέτρο εναντίον της Μόσχας- δεν θα λάβουν μέρος στη σύνοδο των G8 στο Σότσι, τον Ιούνιο. Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, αποτελεί μία αρνητικότατη εξέλιξη για τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι είπε ότι για να πραγματοποιηθεί τέτοια σύνοδος χρειάζεται προεργασία, η οποία έχει ακυρωθεί, όπως τόνισε. Αρα στην ουσία προαναγγέλλει την ακύρωση της.

Επίσης ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον όσων υποστηρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Ο κ. Κάρνι πρόσθεσε ότι προετοιμαζόμαστε για νέες κυρώσεις, δεν ξέρω πότε θα τις ανακοινώσουμε, αλλά η προεργασία έγινε, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα αναγνωριστεί ποτέ η προσπάθεια προσάρτησης της Κριμαίας. Οι ρωσικές ενέργειες αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο κ. Κάρνι έκανε και επίθεση εναντίον της ρωσικής οικονομίας λέγοντας ότι ήδη επηρεάστηκε και το ρούβλι. Εγώ δεν θα επένδυα αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν στη Χάγη, την άλλη εβδομάδα, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους συνεργασίας εναντίον της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι «η συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία και τις αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει προσεχώς η G7 για να απαντήσει στις εξελίξεις και να στηρίξει την Ουκρανία”.

Στη Χάγη πιστεύεται ότι θα βρίσκεται και ο κ. Πούτιν για τη σύνοδο για τα πυρηνικά, αλλά δεν έχει προσκληθεί από τον κ. Ομπάμα να λάβει μέρος στη συνάντηση των G7.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία δεν ήταν καλή. Ο κ. Λαβρόφ είπε στον κ. Κέρι ότι οι κυρώσεις σας είναι απαράδεκτες  και θα είστε υπεύθυνοι για τις επιπτώσεις. Και ο κ. Κέρι απάντησε ότι είστε παράνομοι, οι ενέργειες σας δεν έχουν καμία νομιμότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η Αμερική επιθυμεί να συνεχίσει το διάλογο με τη Μόσχα, και θα κρατήσει ανοικτές τις οδούς επικοινωνίας τόσο με τον κ. Πούτιν, όσο και με τον κ. Λαβρόφ.

Μπάιντεν: Είναι “αρπαγή εδαφών”

Κατά τα άλλα: Αρπαγή εδαφών χαρακτηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και προειδοποίησε για νέες κυρώσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κτυπούν την καρδιά της ρωσικής οικονομίας.

            Ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Πολωνία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λετονία, δήλωσε ότι η Μόσχα παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει αυτό που έκανε και το οποίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μια αρπαγή εδαφών. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα ενταθεί εάν συνεχίσει την ίδια πορεία”, υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος βρισκεται στην περιοχή για να στηρίξει τις γειτονικές προς την Ουκρανία χώρες. Μέχρι της στιγμής το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στο Κίεβο, αλλά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις.

            Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι εγγυήσεις για την συλλογική ασφάλεια παραμένουν η θεμελιώδης αρχή του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ενέργειες για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας στο μέλλον, υπονοώντας ότι θα επιδιωχθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ και άλλων χωρών της περιοχής. Είναι σημαντικό ότι επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση για ολοκλήρωση της ανάπτυξη αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Πολωνία.

            Στη Βαρσοβία και στη συνέχεια στη Ρίγα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Αμερική θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή για να μην εξαρτάται από τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας. Στόχος του κ. Μπάιντεν είναι να ληφθούν αποφάσεις ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση των χωρών από τη Μόσχα.

            Σε ενημέρωση αξιωματούχου για την επίσκεψη τονίστηκε ότι “πάνω απ’ όλα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας που ανησυχούν βαθύτατα από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Για το ίδιο θέμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν τα εξής:

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την προσπάθεια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία και διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τις ρωσικές ενέργειες, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτήν την απόπειρα προσάρτησης» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει επίσημα» την Κριμαία υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ενέργειες αποτελούν «μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καθώς και ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, μετά το πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, δηλαδή τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 11 Ρώσων και Ουκρανών και την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ. «Έρχονται κι άλλες», προειδοποίησε ο Κάρνεϊ διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει πότε θα επιβληθούν οι νέες κυρώσεις.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας, όπως δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σε μια προσπάθεια «να συνεχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία» έγραψε σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας για τη συνομιλία, η Μέρκελ και ο Ομπάμα συμφώνησαν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά ένα «απαράδεκτο πλήγμα» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ εναντίον εκείνων που έχουν εμπλακεί στην προσάρτηση της Κριμαίας ως συνέπεια των ρωσικών ενεργειών, συμφώνησαν, όμως, ότι είναι ανοικτοί στον πολιτικό διάλογο στην ουκρανική κρίση.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: