WSJ: Ο Ομπάμα ευελπιστεί ότι ο Σαμαράς θα διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του




Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις στήριξης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προς τον  Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι Ian Talley και Jared Favole  σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Obama Voices Support for Greece’s Leader» (σελ. Α9) υποστηρίζουν ότι «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τον κ. Σαμαρά, την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται, η κυβέρνηση Obama ευελπιστεί ότι ο κ. Σαμαράς θα διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του επί αρκετό διάστημα έως ότου εφαρμόσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπό τους όρους του προγράμματος δανειακής στήριξης. Μία κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές δόσεις του δανειακού προγράμματος ύψους $328 δις και να αναζωπυρώσει την χρηματοπιστωτική κρίση εντός ευρωζώνης. «Προβλήματα στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εμπορική σύμμαχο των ΗΠΑ, ενδέχεται να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ», υποστηρίζουν οι ανταποκριτές.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς έχει πιστωθεί με την προώθηση δύσκολων τροποποιήσεων σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και με την αποκατάσταση διαταραγμένων σχέσεων της Ελλάδας με την υπόλοιπη ευρωζώνη». Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεργασίας του εξαρτάται από μια ιδιαιτέρως εύθραυστη πλειοψηφία εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, εν μέσω των ποσοστών ρεκόρ στον τομέα της ανεργίας, αλλά και της λαϊκής οργής λόγω των σοβαρών περικοπών στον προϋπολογισμό.

Ένα από τα κόμματα που μετείχαν στην αρχικώς τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας αποχώρησε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ της αθέτησης των όρων της δανειακής συμφωνίας, απειλεί να εκτοπίσει στις δημοσκοπήσεις την κυβέρνηση Σαμαρά. Τέλος, στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι η Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει τη συμβολή των ΗΠΑ στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται προς τη Γερμανία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα κ-μ της ευρωζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν ορισμένοι οικονομολόγοι, είναι πιθανόν να ενταθούν οι ελληνικές συζητήσεις περί αποχώρησης από την ευρωζώνη.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323977304579000640672309598.html

Ο Πρόεδρος Obama κάλεσε χθες την Ελλάδα να βρει τρόπους για να αναπτύξει την οικονομία της ενώ η χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες για περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια ανάκαμψης  από την κρίση χρέους αναφέρει άρθρο του Michael D. Shear στη στήλη διεθνούς περιληπτικής ειδησεογραφίας “World Briefing” που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της NEW YORK TIMES, με τίτλο «Obama Urges Greece to Grow Its Economy» (σελ. Α7).

Σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο κ. Obama δήλωσε στον Έλληνα κ. Σαμαρά ότι οι πολιτικές που επικεντρώνονται αποκλειστικά στις μειώσεις δαπανών δεν θα συμβάλουν στην επάνοδο της Ελλάδας στην οικονομική ευημερία. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο  δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διαχείριση του χρέους, αλλά είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανησυχία του Αμερικανού Προέδρου, επισημαίνοντας ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 60%. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει πολιτικές για «ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». «Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο ελληνικός λαός ήταν τεράστιες, αλλά δεν πρόκειται να είναι μάταιες», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2013/08/08/obama-urges-greece-to-grow-its-economy/?_r=0

Σε χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας για αναδιάρθρωση της οικονομίας της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη χώρα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναφέρει άρθρο της Κατερίνας Σώκου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WASHINGTON POST, με τίτλο «Obama urges Greece to focus on jobs, growth».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Obama εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει στις προσπάθειές της για μείωση του χρέους, να επανεκκινήσει την οικονομία της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. «Το διακύβευμα είναι μεγάλο», δήλωσε ο Obama, «όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για την Ελλάδα να μην περιοριστεί στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που υιοθέτησε ως όρο για τη δανειακή βοήθεια ύψους $315 δις από το ΔΝΤ και την ΕΕ. «Σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν μπορούμε απλώς να επιδιώκουμε λιτότητα ως στρατηγική. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο τη διαχείριση του χρέους, αλλά σημαντική είναι επίσης η επικέντρωση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Obama.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υλοποιήσει την επόμενη φάση του προγράμματος λιτότητας που απαιτεί τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την πώληση κρατικής περιουσίας και την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη προβεί σε ορισμένες «πολύ γενναίες και δύσκολες» αποφάσεις για να ξεκινήσει τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν πρόκειται να είναι «επί ματαίω». Η Ελλάδα θα επιτύχει, τόνισε ο κ. Σαμαράς και το ‘success  story’ της Ελλάδας θα καταστεί επίσης ευρωπαϊκό ‘success story’. Οι κ.κ. Obama και Σαμαράς συζήτησαν επίσης την ευμετάβλητη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διμερή συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα και τον τομέα πληροφοριών.  Ως ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ «σε μια γειτονιά με προκλήσεις», η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και ένα σημαντικό εταιρικό ρόλο για την αντιμετώπιση θεμάτων στη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική και τα Βαλκάνια ,δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Νωρίτερα χθες, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ John F. Kerry, ο οποίος σχολιάζοντας την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, υπογράμμισε τη σημασία ενός ισχυρού συμμάχου στην περιοχή.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/obama-urges-greece-to-focus-on-jobs-growth/2013/08/08/ad7c3cf6-007c-11e3-96a8-d3b921c0924a_print.html

Ο Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε χθες στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα βήματα της Ελλάδας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της με στόχο επιπρόσθετη ανακούφιση από το χρέος της, αναφέρει άρθρο των Margaret Talez και Lisa Lerer στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Obama to Show Support for Greece in Samaras Visit».

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν τη βοήθεια και τη στήριξή τους. To διακύβευμα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Obama στο Λευκό Οίκο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Π/Θ υπογράμμισε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι επί ματαίω», ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι δύο ηγέτες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις και ο Obama ανέφερε ότι θα παραχωρήσει συν/ξη Τύπου σήμερα Παρασκευή, μια μέρα πριν αναχωρήσει για θερινές διακοπές.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι χθες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάϊο, η ανεργία στην Ελλάδα άγγιξε νέο ποσοστό -ρεκόρ της τάξης του 27.6%. Όπως επισημαίνει εκ νέου το Bloomberg, η συνάντηση Obama-Σαμαρά πραγματοποιήθηκε ενόψει των γερμανικών εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο διεξαγωγής των οποίων η Καγκελάριος A. Merkel προσβλέπει σε τρίτη θητεία της, προβάλλοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι η χώρα της δεν θα αμβλύνει την πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίζεται, η συνάντηση στο Λευκό Οίκο ακολούθησε τη δημοσιοποίηση (στις 31/7/13) έκθεσης του ΔΝΤ όπου υπογραμμιζόταν η προοπτική περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρώπη προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στους δανειακούς της στόχους.

Όπως δήλωσε για τη συνάντηση ο Douglas Rediker, συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον και πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την περίοδο 2010-12, «πρόκειται για μια ορατή και ουσιαστική κίνηση. Οι κ.κ. Obama και Σαμαράς δεν θα εισέλθουν ενδεχομένως τόσο σε τεχνικά χρηματοπιστωτικά θέματα, όσο θα προωθήσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα». Παράλληλα, πρόσθεσε ο Rediker, «ανεξαρτήτως του εάν οι πολιτικοί ηγέτες και οι διαμορφωτές στρατηγικής το αναγνωρίζουν ή όχι, μεγάλο μέρος της δυναμικής στην ευρωζώνη έχει τρόπον τινά παγώσει, σε αναμονή των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών».

http://www.bloomberg.com/news/2013-08-08/obama-to-show-support-for-greece-as-samaras-visits-white-house.html

Ο Αμερικανός Πρόεδρος B. Obama πρόσφερε κάποια ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, υποδεικνύοντας ότι η πορεία της λιτότητας πρέπει να αμβλυνθεί με άλλους τρόπους εξυγίανσης της οικονομίας, επισημαίνει για το ίδιο θέμα, η Catherine Boyle στην ηλεκτρονική έκδοση του CNBC, με τίτλο «Is President Obama right about Greece.

Συγκεκριμένα, τονίζεται, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό χθες στο Οβάλ Γραφείο υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς μια ηπιότερη προσέγγιση όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και προβλέπεται να δείξουν συνέχιση του ζοφερού οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση, η Γερμανία προβλέπεται να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας σε σχέση με την Ελλάδα και όπως δήλωσε στο CNBC ο Νίκος Μαλκουτζής,  αναπληρωτής αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας “Καθημερινή”, «αδιαμφισβήτητα, υπάρχει αυτή η σύγκρουση στην τρόικα ως προς τον τρόπο χειρισμού της Ελλάδας. H ελληνική πλευρά είναι πολύ ευχαριστημένη από τη σαφή αυτή δήλωση του Προέδρου Obama ότι η επιδίωξη συνεχούς λιτότητας για την παραγωγή πρωταρχικού πλεονάσματος, χωρίς να κοιτάς στην άλλη πλευρά, είτε στην ανακούφιση του χρέους είτε στη δημιουργία αναπτυξιακών κινήτρων, αλλάζει».  

http://www.cnbc.com/id/100951600/print

Σε σύντομο δημοσίευμα του Dave Boyer στην εφημερίδα WASHINGTON TIMES, με τίτλο «Obama to hold news conference Friday before vacation», επισημαίνεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος B. Obama πριν την αναχώρησή του για 8ήμερες διακοπές.

Ο κ. Obama προέβη στην ανακοίνωση για τη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια χθεσινού φωτογραφικού στιγμιότυπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Οβάλ Γραφείο, καθώς αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δ/φων, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ερωτήσεις μπορεί να τεθούν αύριο (σήμερα Παρασκευή) στη συν/ξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας θα αναφερθεί σε θέματα όπως την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πρόεδρο V. Putin στη Ρωσία.

http://www.washingtontimes.com/news/2013/aug/8/obama-hold-news-conference-vacation/print/

Αποσπάσματα βίντεο (διάρκειας 9:45΄) από τη συνάντηση Obama – Σαμαρά στο πλαίσιο της οποίας «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και η προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση» φιλοξενεί επίσης η ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Obama Shows Support for Greece as Samaras Visits».

http://www.bloomberg.com/video/obama-shows-support-for-greece-as-samaras-visits-0Re2d1n1RSqMDpfX7qiovg.html

Στα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Obama αναφέρονται επίσης πρακτορειακές ανταποκρίσεις (AP) στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της WASHINGTON POST, με τίτλο «Obama calls on Greece to balance austerity with growth as it emerges from recession» και στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Obama To Offer Antonis Samaras, Greek Premier, Support During Crisis».

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/greek-premier-in-us-to-meet-obama-will-get-support-on-efforts-to-emerge-from-economic-crisis/2013/08/08/d58ef766-fff9-11e2-8294-0ee5075b840d_print.html

http://www.huffingtonpost.com/2013/08/08/obama-greece_n_3727874.html?utm_hp_ref=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: