Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων: Έβγαλε όλες τις διεκδικήσεις η Τουρκία και απειλεί την Αθήνα με νέο κύκλο εντάσεων

Ο Έβρος θα παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα, με την Άγκυρα να επιχειρεί ένα νέο πλήγμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια προσπάθεια να παγώσει η κατασκευή του νέου φράχτη. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




-«Γκριζάρισμα» του Έβρου
-Επαναφορά ασύμμετρης απειλής
-Σκληρή παράνομη πολιτική στο Αιγαίο
-Θα παρεμποδίσει την ύψωση φράχτη στον Έβρο
-Γίνεται συνδιαχειριστής της Λιβύης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Γι’ ακόμη μια φορά η Τουρκία επιδεικνύει τις προθέσεις που έχει, οι οποίες πάντοτε συνοδεύονται από τη ρητορική των απειλών. Διότι μπορεί πολλές φορές να γράφουμε για τις ρητορικές προκλήσεις, αλλά πλέον αν πάρει κανείς τις τρεις δηλώσεις από την Άγκυρα, παρατηρεί το σερί των απειλών που εμπεριέχουν, γεγονός που θέτει σε περισσότερη εγρήγορση την Αθήνα και ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αυτές θα κληθούν να στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία.

Με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι η Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ «γκριζάρει» και τον Έβρο ενώ θέτει, το γράψαμε και χθες, ξεκάθαρα θέμα νέας οριοθέτησης συνόρων.

Ακολούθησαν με διαφορά λίγων ωρών ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί πως μετά την δύσκολη, ομολογουμένως για την Τουρκία, περίοδο του Covid-19, οι μετανάστες σιγά- σιγά θα φτάσουν και πάλι είτε στον Έβρο είτε στα Μικρασιατικά παράλια με σκοπό να περάσουν στα Ελληνικά νησιά.

  • Την σκυτάλη στη συνέχεια έλαβε ο «σκληρός» της Τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται το τελευταίο διάστημα να είναι και πολύ κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν.
  • Πρόκειται για το πρώην στρατιωτικό «γεράκι» της Τουρκίας, τον νυν υπουργό Άμυνας, Στρατηγό ε.α. Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά και τα ρέστα για τις παραβιάσεις που κάνουν οι πιλότοι της Τουρκίας και ομιλεί για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο.

Μέσα από αυτά τα τρία στοιχεία, συν την παρουσία της στρατοχωροφυλακής στον Έβρο αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, βλέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο πως η όποια προσπάθεια ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα( καλή τη πίστη) με σκοπό να πέσουν οι τόνοι στις τεταμένες Ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν δύναται να συνεχιστεί, από την ώρα που η Τουρκία προβάλει τις παράλογες αξιώσεις της, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το κρεσέντο των υπερπτήσεων αλλά και της ρητορικής των απειλών.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι η γείτονα μέσω της προσπάθειας που πρότεινε η ίδια να γίνει, περισσότερο επιζητούσε τρόπους με τους οποίους γι’ ακόμη μια φορά θα θελήσει να ξεγελάσει την Αθήνα. Όμως αυτό αποδείχτηκε πάρα πολύ γρήγορα και φάνηκαν όλες οι προθέσεις που έχει για ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι.

  • Ο Έβρος θα κρίνει πολλά…

Εδώ και μέρες έχουμε γράψει αυτό που μας μεταφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον Έβρο και είναι ότι η γείτονα από την ημέρα που ακούστηκε η είδηση πως η Ελλάδα ετοιμάζει νέο φράχτη, έβαλε σε εφαρμογή το ύπουλο σχέδιο της με επιπλέον αξιώσεις.

Το περιβάλλον στην περιοχή του Μελισσοκομείου θεωρήθηκε το κατάλληλο από τους Τούρκους για μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Η χάραξη και μόνο του φράχτη ενεργοποίησε τ’ αντανακλαστικά της γείτονος η οποία ετοιμάζεται και σε άλλα σημεία βορειότερα να πράξει το ίδιο.

  • Στον ποταμό έχουν εντοπιστεί αρκετές φορές στρατοχωροφύλακες μαζί με άλλα άτομα να επιβαίνουν σε λέμβους και να «τσεκάρουν» είτε τις εργασίες που γίνονται από το Μηχανικό είτε τις αυτοψίες που λαμβάνουν χώρα από στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είχαν υπάρξει και ριπές στον αέρα, ως απειλή, προς την Ελληνική πλευρά την ώρα που στρατιωτικοί άπλωναν το αγκαθωτό αποτρεπτικό συρματόπλεγμα.

Η συμπεριφορά της γείτονος δεν θυμίζει τίποτα μ’ εκείνη του παρελθόντος όταν για παράδειγμα είχε διευθετηθεί το ζήτημα στην θέση της «Πράσινης πόρτας».

Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι ήδη ο Έβρος είναι ένα απόρθητο σημείο στον Ελληνοτουρκικό χάρτη κι έχει βαλθεί, τώρα που τα έργα αποτροπής είναι σε εξέλιξη, να «περισώσει» ότι μπορεί για τους λαθροδιακινητές ανθρώπων και πάσης φύσεως παράνομης δραστηριότητας.

Το μεγάλο σχέδιο: Το Μελισσοκομείο, ο φράχτης, ο ρόλος της στρατοχωροφυλακής και οι αξιώσεις της Άγκυρας

Αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι στην Τουρκία κάποιοι χάνουν παράνομα έσοδα κι από άλλες παράνομες δραστηριότητες, εκτός του μεταναστευτικού, που παρά το διαρκές κυνηγητό των Ελληνικών αρχών, εντόπιζαν εκείνες τις «τρύπες» που ευνοούσαν το παράνομο εμπόριο από τσιγάρα μέχρι και ναρκωτικά.

Όλα αυτά τα περάσματα για το κάθε λογής παράνομο αλισβερίσι, στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν κλείσει μετά το τιτάνιο έργο του Μηχανικού. Με τον φράχτη που η μελέτη του είναι για 40 έως 80 χλμ πολλά τελειώνουν δια παντός.

Με τις αιτιάσεις της Άγκυρας μπορεί να τάσσονται οι πάσης φύσεως παράνομοι, όμως σε κεντρικό επίπεδο η γείτονα έχει μόνο μια επιθυμία. Να καθυστερήσει με διάφορους τρόπους την ύψωση του Ελληνικού φράχτη και παράλληλα να δημιουργήσει συνθήκες αμφισβήτησης ή ενός επεισοδίου με προφανή στόχο να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί.

Από την άλλη πλευρά πάγια πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι οι αντιθέσεις λύνονται πολύ εύκολα μέσω των υπαρχουσών Συνθηκών.

  • Οι 300+ υπερπτήσεις και η ασύμμετρη απειλή

Όσο οι καιρικές συνθήκες εξασθενούν τον Κορωνοϊό, οι μετανάστες πλησιάζουν και πάλι τους διακινητές και τους προμηθευτές λεμβών και σωστικών. Οι δεύτεροι ήδη λόγω Covid-19 είχαν «χασούρα» από έναν πολύ μεγάλο αριθμό που έφτανε διαρκώς στα παράλια.

Το επόμενο κύμα της ασύμμετρης απειλής και με τις ευλογίες και τη βοήθεια των Τουρκικών αρχών ετοιμάζεται να ξεκινήσει.

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ, όταν ετοιμάζονταν η μεγάλη φυγή από τα Τουρκικά παράλια (μετά το χαστούκι στον Έβρο), είχαν δημοσιοποιήσει τις τουρκικές προθέσεις, χαλώντας ουσιαστικά τα ύπουλα σχέδια.

  • Στρατιωτικές πηγές είχαν πει και τότε και επαναλαμβάνουν και τώρα, ότι η Τουρκία επανέρχεται στο μεταναστευτικό και τώρα, μετά την εμπειρία που απέκτησε τόσο από τον Έβρο, όσο κι από τα νησιά, θα εμφανιστεί πολύ πιο οργανωμένη γεγονός που επιβάλλει ακόμη πιο ουσιώδη παρουσία των Ελληνικών αρχών με μεγαλύτερη αποτρεπτική πυγμή.

Παράλληλα με το μεταναστευτικό η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να διατηρήσει στα ύψη και την ένταση με τις παραβιάσεις- υπερπτήσεις, ώστε με αυτό τον τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση να συνομιλήσει, ακόμη και για θέμα καθημερινών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αρχιπέλαγος.

Η αποστρατιωτικοποίηση είναι ακόμη ένα ζήτημα που θέτει η γείτονα και στοχοποιεί κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα οποία είτε γίνονται ασκήσεις, είτε πετούν Ελληνικά αεροσκάφη πάνω από αυτά.

Η Πολεμική Αεροπορία, με την υπεροχή σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών δίνει απαντήσεις κι έχει σκοπό η ηγεσία της, να συνεχίσει να το κάνει ακόμη και με πιο σκληρό τρόπο.

  • Η Λιβύη, το ερευνητικό και τα «στραβά μάτια»

Τις τελευταίες ημέρες όσοι ασχολούνται με τις πτήσεις και παρακολουθούν σύγχρονες εφαρμογές αεροπλοΐας στο διαδίκτυο, γίνονται μάρτυρες πτήσεων μεταγωγικών αεροσκαφών από την Τουρκία στη Λιβύη. Πτήσεις που δεν σταματούν αλλά διαρκώς αυξάνονται.

Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιχείρηση «IRINI» περιπολεί στα νερά της Μεσογείου (έστω και με μόλις τρείς μονάδες επιφανείας), η Τουρκία δεν στέλνει εμπορικά πλοία της για να μεταφέρουν όπλα όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά προτιμά την εναέρια οδό. Τα «στραβά μάτια» καλά κρατούν κυρίως από την στιγμή που η γείτονα χρησιμοποιεί αεροδιαδρόμους από το FIR Λευκωσίας και Καϊρου.

Παράλληλα ο υπουργός ενέργειας της γείτονος έχει διαμηνύσει ότι οι έρευνες νότια της Κρήτης από σεισμογραφικό θα γίνουν ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

  • Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πάρει τα μέτρα που απαιτούνται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η Αθήνα οφείλει να κινηθεί και διπλωματικά.

Η Τουρκία έχει δείξει με κάθε τρόπο σχεδόν όλο το εύρος των αξιώσεων που έχει για να επιτύχει έναν -έναν τους στόχους της.

Ζητά να υπαναχωρήσει η Ελλάδα στον Έβρο, ομιλεί- παραλόγως- για παρανομίες της Ελλάδας στον εναέριο χώρο των νησιών του αν. Αιγαίου και για παράνομες παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών, θέτει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση, επιχειρεί να γίνει συνδιαχειριστής στη Λιβύη και μέσα απ’ εκεί να ενεργοποιήσει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο που επηρεάζει θαλάσσιες ζώνες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να δηλώνει με κάθε μέσω και τρόπο ότι με «τσαμπουκά» καταφέρνει τα πάντα.

Για την Άγκυρα η πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα δεν έχει τελειώσει αλλά είναι ίσως αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί και να κατανοήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Το νέο «Colpo Crosso» της Άγκυρας στον Έβρο: Αξιώνει «γκριζάρισμα» μετά τα νησιά και στην Ελληνική συνοριακή γραμμή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: