Το νέο «Colpo Crosso» της Άγκυρας στον Έβρο: Αξιώνει «γκριζάρισμα» μετά τα νησιά και στην Ελληνική συνοριακή γραμμή

Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς από τις αρχές Μαρτίου παραμένουν με ενισχυμένη παρουσία σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής κάνοντας περιπολίες και ενέδρες, γεγονός που πολλές φορές έχει χαλάσει τα σχέδια της στρατοχωροφυλακής, να περάσει παράνομα μετανάστες στο Ελληνικό έδαφος. Πηγή εικόνας: Hellas Journal
-Εγρήγορση για τον Στρατό Ξηράς
-Ο φράχτης που τσακίζει το νευρικό σύστημα της Τουρκίας
-Οι στρατοχωροφύλακες και οι πυροβολισμοί
-Τα κλεισμένα πλέον παράνομα περάσματα   

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι το βασικό πρόβλημα που προκαλεί τον πονοκέφαλο και εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία ξεσπά με κινήσεις οι οποίες όμως επαναφέρουν όλες τις αξιώσεις που έχει διαχρονικά.

Αυτό φαίνεται και μέσα από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η γείτονα, με την οποία αναδεικνύει τις προθέσεις που έχει για το επόμενο διάστημα. Ήδη από το ύφος των διατυπώσεων φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ένταση θα διατηρηθεί με κάθε τρόπο και στον Έβρο.

  • Η Ελληνικές αρχές παρατηρούν τη νέα προσπάθεια που κάνει η Τουρκία, περιμένουν κι έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη κίνηση. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας δεν χωρούν πουθενά, ούτε στα χερσαία, ούτε στα θαλάσσια σύνορα, πόσο δε μάλλον όταν αυτές οι ενέργειες συνοδεύονται από άλλες που προσομοιάζουν με την αρχή ενός θερμού επεισοδίου.

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στον ακριτικό Νομό, γνωρίζουν πολύ καλά με ποιους έχουν να κάνουν και πως φέρονται οι Τούρκοι που υπηρετούν στον Έβρο. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όποτε προκλήθηκε ο Στρατός Ξηράς και οι συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, έδειξαν με πολλούς τρόπους ότι γνωρίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει με εξαιρετικό τρόπο.

Στο Επιτελείο γνωρίζουν και λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει, διότι μετά το Μελισσοκομείο, παρόμοιες προσπάθειες από την γείτονα, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν σε άλλα σημεία στον Έβρο. Ο υπάρχον φράχτης ενοχλεί τη γείτονα, αλλά φαίνεται πλέον πως μόνο η μελέτη για την επέκταση αυτού του ουσιώδους για την Ελλάδα αποτρεπτικού μέτρου, φέρνει την γείτονα σε δύσκολη θέση, σκεπτόμενη την επόμενη μέρα της ύψωσης του…

Ο νέος φράχτης που ετοιμάζεται χαλά για πολλούς λόγους τα σχέδια της Τουρκίας.

  • Τα κλεισμένα πλέον παράνομα περάσματα πολλαπλών χρήσεων

Ο Έβρος πολλές φορές λειτούργησε για την Άγκυρα ως βαλβίδα ασφαλείας, τα παράνομα περάσματα οδήγησαν χιλιάδες μεταναστών στον κορμό της Ευρώπης αλλά και στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Οι λαθραίες κινήσεις από την Τουρκία στον Έβρο, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή της πολιτικής όχι απλώς περιορίστηκαν αλλά σχεδόν εξαλείφθηκαν, κάτι που κάνει την γείτονα ν’ αντιδρά ναι μεν νευρικά αλλά με σχέδιο, απ ότι έχει φανεί.

Αφού απομακρύνθηκαν οι χιλιάδες μετανάστες από τις Καστανιές, οι στρατοχωροφύλακες συνέχισαν σε όλο το μήκος των 212 χλμ της οριογραμμής του Έβρου να ζουν σε στρατιωτικές σκηνές, δίπλα στο ποτάμι και να προκαλούν.

  • Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγες οι γεμιστήρες που άδειασαν, οι «Jadarmίτες» πυροβολούσαν στον αέρα προς την Ελληνική πλευρά. Αρχικά κρίθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που προκαλούσαν «θερμόαιμοι» στρατοχωροφύλακες. Από τα Μαράσια όμως και την περιοχή του Τυχερού οι προκλητικές ενέργειες έφτασαν και νοτιότερα. Μέθοδοι προειδοποίησης ή και εκφοβισμού από την Τουρκική πλευρά.

Πότε το έκαναν αυτό οι στρατοχωροφύλακες; Όταν αντίκριζαν τις ενισχυμένες περιπόλους μάχης του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης όταν έβλεπαν τα στελέχη του Μηχανικού να συνεχίζουν νυχθημερόν τα έργα αποτροπής, με το άπλωμα εκατοντάδων μέτρων κονσερτίνας, δηλαδή του αγκαθωτού στρατιωτικού τύπου συρματόπλεγμα.

Οι καθημερινές «άγνωστες εντάσεις» δεν είναι λίγες και σε όλες τις περιπτώσεις η Ελληνική πλευρά έχει αντιμετωπίσει τις έκνομες ενέργειες της στρατοχωροφυλακής με ψυχραιμία. Άλλωστε όποτε απαιτήθηκε να φανεί η πυγμή, οι απαντήσεις ήταν τέτοιες που οι προκλητικές ενέργειες «κόπηκαν μαχαίρι».

Είχαμε επισημάνει μέσα από προηγούμενα ρεπορτάζ μας πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως η Άγκυρα έχει βάλει στόχο και σκοπό την επαναφορά της στην περιοχή του Έβρου, πολύ πιο οργανωμένα, δυναμικά και μεθοδικά.

Τα τελευταία γεγονότα στην θέση Μελισσοκομείο αυτό ακριβώς δείχνουν, με τους στρατοχωροφύλακες να παίζουν το χαρτί της Τουρκικής κυβέρνησης με έμπρακτες αμφισβητήσεις. Η Jadarma άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα ήταν το μακρύ δόρυ της Τουρκίας κατά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής.

  • Η στρατοχωροφυλακή ήταν αυτή που καθοδηγούσε τους μετανάστες, που τους εφοδίαζε με δακρυγόνα και καπνογόνα για να τα πετούν προς την Ελληνική πλευρά.

Το ηχηρό «χαστούκι» των Ελληνικών αρχών ασφαλείας και στρατιωτικών από τις αρχές Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο στον Έβρο έκαμψε το σχέδιο της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως επανέρχεται, αυτή τη φορά με το σχέδιο «γκριζαρίσματος» στον ακριτικό Νομό, ζητώντας ουσιαστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, νέα χάραξη της συνοριακής γραμμής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Το μεγάλο σχέδιο: Το Μελισσοκομείο, ο φράχτης, ο ρόλος της στρατοχωροφυλακής και οι αξιώσεις της Άγκυρας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal