Στην τελική ευθεία για τα F-35: Εφθασε το αμερικανικό Letter of Acceptance, υπογραφές μέσα στις επόμενες 60 ημέρες* Ποιος είναι ο πανίσχυρος τύπος Block 4 που βλέπει η Ελλάδα

FILE PHΟΤΟQ Italian Air Force multirole combat aircraft F35 during exercise Falcon Strike 2022, in Amendola, Italy, 21 November 2022 EPA/GIUSEPPE LAMI ITALY OUT




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance ή εν συντομία LOA) της αμερικανικής πλευράς για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει η ελληνική πλευρά, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την αμερικανική, να αποδεχθούν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

«Θα πάρουμε το F 35 με τον σωστό κινητήρα»

Αρμόδιες πηγές από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έλεγαν ότι η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα εστιάσει στα θέματα που αφορούν το F-35.

Και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο κινητήρα ο οποίος αναπτύσσεται για τα μελλοντικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις αναφορές που έχουν λάβει από την αμερικανική πλευρά, ο υφιστάμενος κινητήρας έχει παρουσιάσει ορισμένες ενδείξεις οι οποίες προβλημάτισαν τους αμερικανούς.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε γνωστό προς το ελληνικό επιτελείο ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια η οποία αφορά έναν νέο κινητήρα ο οποίος θα ψύχεται πολύ καλύτερα στα μελλοντικά μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και μάλιστα στρατιωτικές πηγές τόνιζαν ότι «δεν είναι δυνατόν μα πάρουμε ένα αεροσκάφος, να δαπανήσουμε ένα τεράστιο ποσό και στη συνέχεια να υπάρχουν προβλήματα με τον κινητήρα του και αυτό έχει ξεκαθαριστεί προς τους Αμερικανούς»

Η ομάδα εργασίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πρόκειται να ενημερώνει διαρκώς την στρατιωτική ηγεσία για τις εξελίξεις που αφορούν τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις των 60 ημερών.

Τόσο από την γενική διεύθυνση εξοπλισμών και επενδύσεων, όσο και από την πολεμική αεροπορία πρέπει να μελετηθούν οι «τόμοι» που συμπεριλαμβάνονται στην λεγόμενη LOA. Μέσα εκεί αναφέρονται αναλυτικά όλα τα συστήματα και υποσυστήματα που θα έχουν τα μελλοντικά stealth αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα στην επιστολή αποδοχής συμπεριλαμβάνονται τα μαχητικά, η εκπαίδευση των ιπτάμενων, τριετής μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, και τέλος οι εξομοιωτές πτήσης οι οποίοι θα εγκατασταθούν όπως όλα δείχνουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η οποία θα αποτελεί την φωλιά των εξελιγμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκείνο που μένει να φανεί είναι το επόμενο έγγραφο από τις ΗΠΑ με το οποίο θα κάνει γνωστό στην Πολεμική Αεροπορία, τι είδους όπλα θα μπορεί το αεροσκάφος αυτό να φέρει, αλλά και τα F-16 Viper.

Η χώρα μας έχει ζητήσει μια σειρά όπλων τόσο για το F-35 , όσο και για τα F-16 Viper και περιμένει να δει την κίνηση της Αμερικής.

Τι εστί Block 4

Πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί στην έκδοση Block 4 του F 35. Η ιστοσελίδα μας όταν είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Τέξας, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο κατασκευής των εν λόγω stealth αεροσκαφών έγραψε αναλυτικά για το τι σημαίνει η συγκεκριμένη διαμόρφωση.

Το F-35 που πρόκειται να αποκτήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έχει τη διαμόρφωση «Block 4». Πρόκειται δηλαδή για version με διευρυμένη γκάμα όπλων μακρού πλήγματος, αυξημένες διαλειτουργικές δυνατότητες καθώς και διαβαθμισμένες αναβαθμίσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Στην Γηραιά Ήπειρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 550 stealth αεροσκάφη, ενώ έως το τέλος της δεκαετίας- τότε δηλαδή που θα φτάνουν στην Ελλάδα και τα πρώτα «μπλε F-35»- υπολογίζεται πως ο αριθμός τους πιθανά να έχει ξεπεράσει τα 1.000.

Για την Συμμαχία ο ηλεκτρονικός πόλεμος και το επίπεδο ασφαλείας που πρέπει να έχουν τα μαχητικά 5ης γενιάς, δηλαδή τα F-35, είναι κομβικό σημείο. Οι μελέτες που γίνονται εστιάζουν στον τρόπο ακόμη μεγαλύτερης επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους και σαφώς του ιπταμένου. Και ταυτόχρονα εστιάζουν στον τρόπο που το «αόρατο» μαχητικό θα έχει αυξημένες δυνατότητες κρούσης είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την έκδοση block 4 των F-35 στην οποία ποντάρουν πολλά οι κατασκευαστές τους. Ήδη οι πληροφορίες ομιλούν για έναν υπολογιστή πολύ πιο γρήγορο σε ταχύτητες, νεότερου τύπου ραντάρ AESA, αναβαθμισμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριών μάχης, κ.ο.κ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ένα βήμα πιο κοντά οι φρεγάτες Belh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Οι κινητήρες του πρώτου πλοίου ακούστηκαν για πρώτη φορά στην προβλήτα του Λοριάν [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: