Ο «Δαίδαλος» έφερε στο Αρχιπέλαγος και το ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I: Όλο και πιο ισχυρό το δόγμα διαρκούς συμμαχικής παρουσίας στην Ελλάδα

Έλληνες πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, σε εν πλω εκπαίδευση και βολές κατά τη διάρκεια άσκησης. Πηγή: ΓΕΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Μπορεί σε προγενέστερους «Ηνιόχους» ν’ απονηώνονταν αεροσκάφη από αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης, όμως η παρουσία αυτές τις ημέρες του Ισπανικού Juan Carlos I στο Αιγαίο, συνοδεία δύο φρεγατών, των Blas de Lezo & Reina Sofia, είναι μια υπόθεση που αφορά στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Άλλωστε, στον «Ηνίοχο» της φετινής χρονιάς, τα Rafale του Marine Nationale είχαν προσγειωθεί και εξυπηρετούνταν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Το ίδιο και τα F-18, που δεν ήταν των ΗΠΑ ώστε ν’ απονηώνονται από κάποιο αεροπλανοφόρο. Τα Ισπανικά Hornet ήταν κι αυτά στην «φωλιά» του Ηνιόχου, στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Αλλά τα αεροσκάφη που μεταφέρει το Juan Carlos I, AV – 8B Harrier πέταξαν στο FIR Αθηνών και προσγειώθηκαν και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Ισπανών αεροπόρων.

Το Juan Carlos I έπλευσε για ορισμένες ημέρες στο Μυρτώο Πέλαγος, το κεντρικό – βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ μαζί με την ισπανική αρμάδα βρίσκεται και το αρματαγωγό Χίος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και στοιχεία ανορθόδοξου πολέμου, τμήματα δηλαδή των ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο «Δαίδαλος» παράλληλα με τον «Ηνίοχο»

Ο «Δαίδαλος» είναι διμερής άσκηση στην οποία συμπεριλαμβάνεται όλο το πλέγμα ειδικών επιχειρήσεων. Άλλωστε οι Ισπανοί, αρκετά χρόνια πριν από την Ελλάδα, είχαν δημιουργήσει το δικό τους, ανεξάρτητο στρατηγείο ειδικών επιχειρήσεων. Κι αυτό αποτελεί ένα σημείο αμυντικής διαλειτουργικότητας και διπλωματίας, αλλά και επέκτασης των τακτικών δυνατοτήτων που αποζητά η χώρα μας, μέσω των συμμαχιών.

Από την Παρασκευή το Juan Carlos I πλέει στην ευρύτερη περιοχή των Σποράδων καθώς επίκειται κοινή αποβατική ενέργεια στην Σκύρο, νησί την μορφολογία του οποίου γνωρίζουν άριστα τα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και που αποτελεί ζωτικό χώρο ασκήσεων στην καρδιά του Αιγαίου.

Τις προηγούμενες ημέρες τα τάγματα που βρίσκονται στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας στον Βόλο είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν, εκτός από το αρματαγωγό Χίος και στο ισπανικό αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων.

Από την στιγμή που οι Ισπανοί χρησιμοποιούν το Juan Carlos I και ως πλοίο ειδικών επιχειρήσεων, αυτό είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε είδους SOF υποστήριξη.

Επιπλέον οι απονηώσεις ισπανικών ελικοπτέρων και οι βολές στο πεδίο των Γλαφυρών ήταν ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος καθώς στην περιοχή της Μαγνησίας εκτυλίχθηκαν όλα τα ειδικά εκπαιδευτικά σενάρια ανάμεσα στους Ισπανούς και Έλληνες αμφίβιους.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, πολλές φορές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με όλους τους συμμάχους και η ελληνική σημαία να τοποθετείται δίπλα σε σημαντικούς εταίρους, ενώ παράλληλα αντλείται τεχνογνωσία εκτός της απαραίτητης τυποποίησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπάρξει και δεύτερο σκέλος κοινής εκπαίδευσης από τις 19 Απριλίου και μάλιστα Έλληνες JTAC της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών θα δίνουν στοιχεία στα πολεμικά πλοία των Ισπανών ώστε να εκτελεστούν βολές στο πεδίο βολής Καράβια.

Και από το σημείο εκείνο, το επόμενο βήμα θα φέρει κοινά ναυτικά γυμνάσια, συν των ειδικών επιχειρήσεων, όπου σε αυτά θα συμπεριληφθούν και τμήματα ειδικών δυνάμεων από την Κρήτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «επόμενη μέρα» της ελληνο-ισπανικής άσκησης καθώς υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι θα γίνει κοινή εκπαίδευση και με τους γείτονές μας, τους οποίους παραδοσιακά οι Ισπανοί τους έχουν στηρίξει. Ακόμη και στο σχέδιο του αεροπλανοφόρου Anadolou, που κατέληξε βεβαίως ως ελικοπτεροφόρο ή και φορέας μεταφοράς Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «σφυροκόπημα» των Rafale στον Ηνίοχο και η αξία των F-16 Viper: Οι δύο πλατφόρμες που έχουν αλλάξει το επίπεδο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: